Volksfeest voor opening 'Reuzenpijp''

vr 13 feb 2015 - 21:20 -- redactie

BORGERHOUT -  Op 18 april rijdt tram 8 voor het eerst door de Reuzenpijp, de lang ongebruikte metrokoker onder de Turnhoutsebaan. Met die tram spoor je vanaf dan van het Centraal Station (metro Astrid) naar de park & ride Wommelgem. De opening gaat gepaard met een groot volksfeest. Op de Turnhoutsebaan zullen verschillende trams staan, zoals een 'trouwtram' waarin men echt kan huwen, een infotram, een cinematram enzovoort. Daarnaast is er veel muziek, optredens, een rommelmarkt, (kinder)animatie enzovoort. De plaatselijke middenstand organiseert die dag haar jaarlijkse braderij en ook het festival Borgerrio vindt die dag plaats.

40 jaar metro

Omdat het dit jaar bovendien exact 40 jaar geleden is dat in Antwerpen de tram ondergronds begon te rijden, organiseert De Lijn tijdens de paasvakantie nog meer festiviteiten. Bezoekers vernemen dan alles over de geschiedenis van de metro in Antwerpen en over de toekomstplannen.

Tunnelwandelingen

Van 11 tot en met 16 april organiseert De Lijn tunnelwandelingen door de Reuzenpijp. Twintigduizend bezoekers kunnen, gespreid over 6 dagen, de Reuzenpijp tussen het Astridplein en het station Zegel te voet bezoeken. De ticketverkoop voor de tunnelwandelingen start op 20 februari 2015 om 9.30  uur op www.tramstad.be. Tickets kosten 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot 12 jaar.

Tentoonstelling PREMETR40

Tijdens de wandeling licht de tentoonstelling PREMETR40 de geschiedenis en het heroïsche karakter van de aanleg van het metronetwerk onder Antwerpen toe. Sinds de start van dit gigantische bouwwerk 40 jaar geleden bleef een leger vakmannen onder de stad voort bouwen, ontwikkelen en verder ontsluiten. Tonnen aarde, kilometers rails en een ontelbaar aantal manuren kwamen er aan te pas. Dit en veel meer wordt belicht met impressionante beelden uit het archief.

TunneLLicht

TunneLLicht is het tweede luik van de unieke wandeling onder de Turnhoutsebaan. Verschillende lichtinstallaties veranderen de betonnen geboorde tunnel in een intiem lichtspektakel onder de grond. Lichtontwerpers en kunstenaars Arf&Yes, gekend van o.a. het Gentse Lichtfestival, nemen de bezoekers mee op een adembenemende tocht vol verwondering en beleving.

Fototentoonstelling

Tot slot toont het derde luik van de tunnelwandeling het lokale karakter van de Reuzenpijp. De tentoonstelling 'Boven De Tunnel' van  fotograaf Koen Broos geeft een andere kijk op Borgerhout. Straffe koppen en de baan zoals ze is worden afgewisseld met een voyeuristische blik naar het leven achter de gevels.

Op het einde van de wandeling komen de bezoekers weer naar boven in metrostation Zegel. “Ondergronds wordt die dag ook het nieuwe metrostation Zegel in gebruik genomen.” zegt Tom  Meeuws, directeur van De Lijn in Antwerpen.

Meer info op www.tramstad.be

Bekijk hierboven ook de reportage van Borgerhout TV over het bezoek van toenmalig Vlaams Minister voor Mobiliteit Hilde Crevits

Volksfeest voor opening 'Reuzenpijp''