Voorlopig toestemming extreemrechtse betoging Borgerhout

ANTWERPEN/BORGERHOUT – De voorlopige toestemming voor de manifestatie in Borgerhout, heeft volgens de woordvoerder van burgemeester De Wever absoluut niets te maken met de inhoud ervan. 'Het gaat hier gewoon om een actie die is aangevraagd zoals het hoort, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eerder verboden actie van Sharia4Belgium. Die gaan immers op een heel andere manier te werk, met onder meer oproepen via sociale media, en hebben wél een verleden met verschillende incidenten', zegt woordvoerder Philippe Beinaerts.

Intrekken indien nodig

De Antwerpse politie bezorgde aan De Wever een positief advies omdat er bij vorige N-SA-manifestaties nooit problemen waren. Toch houdt De Wever nog een slag om de arm. 'De toestemming kan nog op elk moment opnieuw worden ingetrokken als er te grote veiligheidsrisico's zijn of de initiatiefnemers iets anders van plan zijn dan ze zeggen', aldus Beinaerts. Er zou op dit moment evenmin sprake zijn van plannen voor een of andere vorm van tegenbetoging.

Districtsvoorzitter bezorgd

Marij Preneel (Groen), voorzitter van het district Borgerhout, drukte in het radioprogramma ‘De Ochtend’ haar bezorgdheid uit. “Ik twijfel niet aan de inschatting van de politie, maar het is wel duidelijk dat zo'n groepering naar Borgerhout komt om te provoceren en ik denk dat er dan heel wat politie nodig is om dat in de hand te houden. Het zijn geen koorknaapjes. De nodige veiligheidsmaatregelen moeten getroffen worden. We zullen onze zorgen zeker nog duidelijk maken aan de burgemeester.' aldus Preneel.