Reusachtige walvis gespot voor Centraal Station van Antwerpen (video)

ANTWERPEN – De reusachtige walvis voor het Centraal Station van Antwerpen kadert in een actie van de Koninklijke Belgische Redersvereniging. “Dit is de start van een campagne om meer awareness te creëren voor de walvissen zelf omdat die soms worden aangevaren door schepen,” zegt Hélène Smidt van de Koninklijke Belgische Redersvereniging aan Borgerhout TV.

Duizenden dode walvissen per jaar

Jaarlijks zouden er enkele duizenden walvissen sterven ten gevolge van een aanvaring met een zeeschip.  Maar ook omdat ze verstrikt geraken in visnetten of  indirect door geluids- en plastiekpollutie. “Exacte cijfers hebben we niet omdat dode walvissen naar de bodem zinken. Het is een problematiek die we in beeld willen brengen omdat we merken dat het grootste probleem een gebrek aan kennis van deze problematiek is,” vertelt  Hélène Smidt.

Kan vermeden worden

De Koninklijke Belgische Redersvereniging wil hier iets aan veranderen. “We werken samen met verschillende biologen over veel databases beschikken. Wij zouden heel graag die databases linken aan de navigatiesoftware. En we willen ook dat er in bepaalde gebieden in bepaalde tijden van het jaar trager wordt gevaren of een andere route wordt genomen,” bepleit Smidt.

Tech- en scheepvaartbedrijven

De walvis is vlakbij het Elisabeth Center aan het Koningin Astridplein te zien. Strategisch want daar vindt vandaag een event voor de scheepvaart plaats. “We verwachten vandaag heel veel mensen die iets te maken hebben met de scheepvaart. Overdag is er hier een evenement rond technologie waar er heel wat tech-bedrijven samenkomen, maar ook heel veel scheepvaartbedrijven. Dus gewoon kijken hoe dat we deze twee werelden samen konden brengen,” verklaart Smidt.

Reusachtig groot

Deze walvis van 25 meter lang is een replica van een echte walvis en is nog te zien tot vanavond 20u00 op het Koningin Astridplein pal voor het Centraal Station van Antwerpen.

Meer informatie via #MakeWayForWhales

 

Reusachtige walvis gespot voor Centraal Station van Antwerpen Reusachtige walvis gespot voor Centraal Station van Antwerpen Koninklijke Belgische Redersvereniging Borgerhout TV MakeWayForWhalesReusachtige walvis gespot voor Centraal Station van Antwerpen Koninklijke Belgische Redersvereniging Borgerhout TV MakeWayForWhalesReusachtige walvis gespot voor Centraal Station van Antwerpen Koninklijke Belgische Redersvereniging Borgerhout TV MakeWayForWhalesReusachtige walvis gespot voor Centraal Station van Antwerpen Koninklijke Belgische Redersvereniging Borgerhout TV MakeWayForWhalesReusachtige walvis gespot voor Centraal Station van Antwerpen Koninklijke Belgische Redersvereniging Borgerhout TV MakeWayForWhales