Spaans-Vlaamse ‘Agitation’ aan de grens van Borgerhout

BORGERHOUT/ANTWERPEN - Isabel verwerkte in de uitgekiende opstelling van ‘Agitation’ een Spaanse en een Vlaamse zijde. Contrasterend en toch harmonieus. Wanneer je met de klok mee door de galerij wandelt, passeer je matadors, stieren en landschappen. Het lijkt alsof Don Quichot en zijn onafscheidelijke metgezel Sancho Panza met je meewandelen.

Spaans-Vlaamse connectie
 
Op de lange houten tafel in het midden van de ruimte liggen oude drukwerken. Ze symboliseert de connectie tussen beide werelden. Bovendien is al het werk van Isabel afgedrukt op krantenpapier. Een knipoog naar Christoffel Plantijn die destijds veel Spaanse literatuur drukte.
 
Aan de Vlaamse zijde ontwaar je de Lage Landen met groene bossen en de mensen die er leven. Opvallend is dat Isabel daar enkel vrouwen portretteert. Bijna Mona Lisas. Wat verveeld voor zich uitkijkend maar toch mysterieus.
 
Isabel verwijst met haar fototentoonstelling deels naar de ‘Agitation’ van de 16de Eeuw. Spanje en Vlaanderen vielen toen onder het bewind van keizer Karel. Een onvermijdelijke clash van culturen met sterke gevoelens zoals haat, wantrouwen en angst. Maar ook met ruimte voor fascinatie, passie en verwondering. Die mengelmoes leeft bij Isabel.
 
Zij is dan ook een rasechte Spaanse die in Vlaanderen haar levensgezel vond. Volgens haar zijn die Vlamingen echte Bourgondiërs, mensen die weten hoe ze moeten leven. Wie zal haar tegenspreken?
 
 
Agitation
een fototentoonstelling van Isabel Miquel Arques
van 28 Februari t.e.m. 6 April 2013
Ingrid Deuss Galerij
Provinciestraat 11
2018 Borgerhout
M +32 475 56 22 83