B-Architecten ontwerpt kantoorgebouw vóór EcoHuis

BRUSSEL/BORGERHOUT - Tijdens een persmoment op Batibouw maakte het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (VIBE) deze middag bekend dat B-Architecten op de open ruimte voor het EcoHuis aan de Turnhoutsebaan een nieuw kantoorgebouw mag ontwerpen.

Vorig jaar werd voor de bouw van een nieuw duurzaam kantoorgebouw aan het EcoHuis een architectuurwedstrijd uitgeschreven. B-Architecten, het bekende architectenbureau uit de Borgerhoutsestraat, diende hiervoor een ontwerp in van een omgekeerd U-vormig gebouw.

EcoHuis blijft zichtbaar

Hierdoor blijven het plein, het EcoHuis en het EcoCafé toegankelijk en zichtbaar vanop de Turnhoutsebaan. Het nieuwe gebouw wordt even hoog als de andere gebouwen op de baan. Hierdoor zal er minder zon schijnen op het terras van het EcoCafé. Mogelijk plaatst men op de aanpalend gevels speciale zonnereflectoren om dit neveneffect te verhelpen.

Mundo-Antwerpen

Het nieuwe kantoorgebouw krijgt de naam Mundo Antwerpen en zal een ecologisch en passief gebouw worden. Tot nog toe tekenden naast mede-initiatiefnemer VIBE ook Cambio, het Centrum voor Natuur- en milieueducatie, Hand in Hand tegen Racisme, KOMOSIE (Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie), Passiefhuis-Platform, Sea First Foundation en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk voor een verhuis naar Mundo-Antwerpen.

De werken gaan eind dit jaar van start. De opening is voorzien voor begin 2016. Het EcoCafé zal instaan voor de restauratie en catering van de in Mundo-Antwerpen gevestigde organisaties en bedrijven. Tijdens de werken blijven het Ecohuis en het EcoCafé toegankelijk.

Op dinsdag 25 maart is er voor de buurtbewoners in het EcoHuis een info- en inspraakmoment. Zij zullen betrokken worden bij o.a. de inrichting van het nieuwe Ecoplein. 

B-Architecten ontwerpt een omgekeerd U-vormig gebouw vóór EcoHuis