Politiehelikopter wordt tijdens winteroffensief elke dag ingezet (video)

BORGERHOUT/DEURNE - Uit criminaliteitscijfers blijkt dat het einde van een jaar steeds gepaard gaat met een stijging van het aantal misdrijven. Daarom voert de politie tijdens de eindejaarsperiode in heel  Antwerpen het zogenaamde winteroffensief Hades. 

“Deze actie is onder andere gericht tegen woninginbraken, inbraken in voertuigen, diefstallen met geweld en diefstallen gewapenderhand.” zegt Fons Bastiaenssens van de lokale politie Antwerpen.

Politiehelikopter

De actie Hades krijgt elke dag ondersteuning van een helikopter van de federale politie. Volgens  politiewoordvoerder Bastiaenssens biedt de helikopter twee voordelen.  “Enerzijds is de zichtbare aanwezigheid van de heli een signaal dat we er zijn. Anderzijds krijgen de ploegen op het terrein vanuit de helikopter uiterst nuttige informatie bij betrappingen op heterdaad of bij de zoektocht naar vluchtende daders.” legt hij uit.

Opstapper

Die informatie wordt aangeleverd door een officier van de Antwerpse lokale politie die tijdens elke patrouille boven Antwerpen met de helikopter meevliegt. In het politiejargon noemt men deze luchtwaarnemer een “opstapper” omdat hij telkens ‘mee in de helikopter stapt’. Via de radiokamer staat hij in permanent contact met de politieploegen op de grond.

Meerwaarde

Politiewoordvoerder Bastiaenssens onderlijnt dat de politiehelikopter zowel preventief als repressief een meerwaarde is in de aanpak van specifieke criminaliteitsfenomenen. “Ik denk niet dat de politiehelikopter in het hedendaags politiewerk nog weggedacht kan worden. Net zomin als de camera’s die in Antwerpen hangen of de flitspalen.” verduidelijkt hij.

De actie Hades met inzet van de politiehelikopter loopt tot aan het einde van de kerstvakantie.

De opstapper loopt naar de politiehelikopter