Praalwagen van de Reuzekes rijdt toch mee in Reuzenstoet

ma 8 jul 2013 - 22:23 -- paulvg

BORGERHOUT – Tijdens de Reuzenstoet van vorig jaar raakte het onderstel van de praalwagen die de reuzekes van Borgerhout al jaren vervoert, zwaar beschadigd. Na afloop van de stoet werd een breuk in de aandrijfas vastgesteld waardoor de wagen niet meer verder kon rijden. Met een speciaal transport werd de kar toen naar een magazijn gerepatrieerd. 

 
Karrenmuseum
 
In opdracht van het district Borgerhout heeft gediplomeerd restaurateur Marin Menu van het Karrenmuseum in Essen de praalwagen vorige maand hersteld.  De aandrijfas die in vaktermen de naam 'langboom' draagt, werd gedemonteerd en vervangen door een nieuwe. Hiervoor werd een Europese eiken balk gebruikt die uit een stam is gezaagd die 5 jaar geleden op stam stierf. 
 
Ambachtelijke kennis
 
Het aanpassen en monteren van de nieuwe langboom was naar verluidt een bijzonder arbeidsintensieve taak die veel geduld vergde. Maar dankzij de ambachtelijke kennis van het Karrenmuseum werd deze taak met succes uitgevoerd. Hierdoor zal de praalwagen tijdens de Reuzenstoet van zaterdag 21 september opnieuw de vier reuzekes van Borgerhout door de straten van Borgerhout vervoeren.