Moorkensplein krijgt beloofde reuzenpark

BORGERHOUT - De kogel is door de kerk, er komt een park op het Moorkensplein. Het districtsbestuur van Borgerhout haalt na dit moeilijke dossier opgelucht adem. “Schepen van ruimtelijke ordening Rob Van de Velde heeft de boodschap van het actiecomité 'Reuzenpark' goed begrepen. De 8000 m² groene ruimte in het hart van oud-Borgerhout is van levensnoodzakelijk belang voor de buurt”, aldus districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) in een persmededeling.

Het nieuwe plan

Schepen Van de Velde opteert voor een openbuurtschool in plaats van een nieuw administratief centrum. "Deze school zal plaats bieden aan 250 leerlingen van het lager onderwijs", zegt hij. In het concept van openbuurtschool zullen de speelplaats en de sporthal ervan ook gebruikt kunnen worden door de buurtbewoners. Naast het schooltje komt ook een kinderdagverblijf. “Er is een acuut tekort aan scholen in Borgerhout. Dit plan is efficiënter en levert een besparing op van ongeveer 3 miljoen €”, aldus de Schepen. De loketten van het huidige administratief centrum worden ondergebracht in het oude districtshuis. Daarvoor is een haalbaarheidsstudie gemaakt.

Parkeerplaatsen

Met de heraanleg van het plein zullen onvermijdelijk parkeerplaatsen verdwijnen. Dat probleem wil de stad oplossen met een ondergrondse parking. In de volgende fase wil Schepen Vandevelde nog met het districtsbestuur en de buurtbewoners samenzitten over een participatie in de investering van parkeerplaatsen onder het moorkensplein. Ook moet er duidelijkheid komen over de meerjarenbegroting.

Kritiek

Het Borgerhouts districtsbestuur betreurt wel dat het Moorkensplein in de nieuwe plannen niet autovrij zal worden gemaakt, iets wat onder vorig burgemeester Patrick Janssens nog werd beloofd. Het district legt zich nog niet neer bij deze aanpassing en bestelde reeds een mobiliteitsstudie. Men wil onderzoeken of het systeem van nummerplaatherkenning kan worden geïnstalleerd. “Zo'n systeem weert doorgaand verkeer, zonder dat je in straten moet knippen. In Gent, Turnhout en een aantal steden in Nederland werkt dit systeem uitstekend, dus waarom zou het in Borgerhout niet kunnen”, aldus districtsvoorzitter Marij Preneel.

Op donderdag 4 juli geeft schepen Van de Velde tijdens een themacommissie in het districtshuis van Borgerhout een toelichting.

Moorkensplein