N-SA komt toch naar Borgerhout op 1 mei

za 27 apr 2013 - 09:49 -- paulvg

BORGERHOUT - Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) had een toelating voor een betoging op 1 mei op het Moorkensplein maar die werd later door de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) ingetrokken.  Dat gebeurde nadat de politie in een nieuwe aanbeveling een dreiging voor de openbare orde vermeldde. Het N-SA wilde protesteren tegen de aanwezigheid van de PVDA in het districtsbestuur van Borgerhout. Als reactie riepen enkele buurtbewoners daarom op die dag op het Moorkensplein een wijkfeest te houden.

‘Misverstanden opklaren’

Volgens de krant De Morgen wil het N-SA "een vrijblijvend bezoek" brengen aan het buurtfeest. "Daar kunnen wij dan zelf een paar misverstanden met de aanwezigen opklaren en de ware betekenis van 1 mei tot zijn recht brengen." "We willen gewoon aan de mensen die door de PVDA misleid zijn persoonlijk uitleggen dat wij helemaal geen racistische actie hadden gepland", zegt het N-SA in De Morgen. "Het buurtfeest is toegelaten en bij mijn weten kan je niemand verbieden een toegelaten activiteit bij te wonen. Hier kunnen ze ons zelfs geen GAS-boete voor geven." Of er dan niet gevreesd moet worden voor incidenten? "Tja, het zal ervan afhangen hoe democratisch de zelfverklaarde democraten zullen zijn."

Eerst naar Antwerpen

Voor ze naar Borgerhout trekken, verzamelen de N-SA-sympathisanten om 13 uur in café Den Bengel op de Grote Markt het eindpunt van de traditionele socialistische 1 mei-stoet. "Daar zal worden ingegaan op de actuele sociale strijd, de PVDA+ en de hoogst interessante plannen voor de toekomst."

Politie waakzaam

Burgemeester De Wever heeft voorlopig geen nieuwe ordemaatregelen gepland. "Maar de politie volgt de toestand voortdurend op", zegt zijn woordvoerder aan De Morgen. "Deze aankondiging was bekend bij de ordediensten die de zaken permanent blijven opvolgen. Het handhaven van orde en rust is de absolute prioriteit."