Ook jongeren van Borgerhout naar Syrië (video)

 

ANTWERPEN/BORGERHOUT - Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vergaderde donderdagavond met zijn collega’s van Mechelen en Vilvoorde over het fenomeen van geradicaliseerde jongeren die als strijder naar Syrië trekken. Onder enkele tientallen jongeren van Borgerhout en van Antwerpen. Volgens De Wever heeft dit deels te maken met de aanwezigheid van de grote moslimgemeenschap in onze stad.

“Het probleem van moslimradicalisme en de werving van radicalen is in die groep heel pertinent. Daardoor zie je dat er in Antwerpen wel een specifieke problematiek is die je natuurlijk in Borgerhout het meest gaat vinden. Dat heeft gewoon met de aard van de bevolking te maken. Dat is eigenlijk niet meer dan normaal.” zegt De Wever in een interview met Borgerhout.tv.

Borgerhout

Op de vraag of er ook jongeren van Borgerhout vertrokken zijn, geeft de Antwerpse burgemeester dit antwoord. “Vanuit Antwerpen zijn er inderdaad vertrekkers die uit een bepaalde bevolkingsgroep komen die je in Borgerhout  wel vaak vindt. Meer kan ik daar niet over zeggen.” aldus De Wever.

In Borgerhout wordt inderdaad melding gemaakt van ongerustheid bij een drietal Marokkaanse families omdat enkele van hun jongere familieleden weg zijn. “Naar Syrië”, zo vreest men.

Geen honderden

Over sommige mediaberichten dat er vanuit België al honderden jongeren naar Syrië zijn vertrokken, is De Wever kritisch. “Er is geen beeld van honderden en honderden mensen die vertrokken zijn en dat er tientallen gesneuveld zijn.”

De Wever beseft wel dat er amper wettelijk middelen zijn om geradicaliseerde jongeren op weg naar Syrië tegen te houden.  “Als mensen radicaal willen zijn, dan mogen ze dat. Men mag ook het vliegtuig nemen naar Turkije. En men mag de grens overgaan naar Syrië om te vechten. Er is geen enkele wet die dat belet. Ik kan alleen vaststellen dat dit radicalisme en zeker naar Syrië vertrekken mensen hun levenskansen ontneemt. En misschien hun leven letterlijk ontneemt. En dat dit niet goed is voor de samenleving  en de kansen van jongeren bij ons.” voegt De Wever er aan toe.

Preventie en informatie

Volgens De Wever moeten de lokale besturen daarom  een preventieplan uitwerken dat focust op het tijdig herkennen van signalen van radicalisering. “Natuurlijk moet je het goed in de gaten houden en als men over de schreef gaat ook optreden. Je moet vooral de omgeving van jongeren zoals  hun families, onderwijs, jeugdwerk de juiste informatie geven. Waar moet je naar kijken en waar moet je op letten. En als je iets ziet, wat moet je dan doen.

Sharia4Belgium

Het blijkt nu dat de extremistische moslimorganisatie Shari4Belgium een belangrijke rol had in de rekrutering en de radicalisering van jongeren die recent naar Syrië trokken.  Op de vraag of men dat dossier op een andere manier had moeten aanpakken, antwoordt hij dat hij geen vriend is van Sharia4Belgium. “Ik ben die liever kwijt dan rijk. Maar als je een organisatie gaat verbieden dan gaat die ondergronds of dan duiken er weer andere organisaties op. Je moet geen wonderen verwachten van het uitschakelen van één groepering die sterk in de kijker heeft gelopen. Die opdoeken en dan zeggen dat daarmee het verhaal voorbij is … was het maar zo eenvoudig. Dan, was het morgen al opgelost. Maar zo is het niet.” besluit De Wever.