Posteractie tegen wijziging plannen Moorkensplein

ma 18 feb 2013 - 10:23 -- paulvg

BORGERHOUT –  Vanaf deze week starten buurtbewoners met een posteractie tegen een mogelijke wijziging van de plannen voor de heraanleg en de uitbreiding van het Moorkensplein.  Die plannen staan volgens verschillende bronnen onder druk wegens gebrek aan geld en mobiliteitskeuzes die het district Borgerhout voor het Moorkensplein eerder had gemaakt.

Voorbije zaterdag hebben een vijftigtal buurtbewoners de status van de plannen voor het Moorkensplein besproken in café Mombasa. Districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) gaf hen uitleg over haar naar eigen zeggen constructief gesprek van vorige woensdag met Rob Van de Velde (N-VA), stadschepen voor Stadsplanning. Een week geleden had Van de Velde de uitvoering van de bestaande plannen voor de heraanleg en de uitbreiding van het Moorkensplein in twijfel getrokken.

Na de vergadering, waar media opnieuw niet welkom waren, verklaarde deze groep buurtbewoners op Facebook dat  ze vanaf deze week met een posteractie tegen de wijziging van de plannen. Naast de creatie van een speciale website, overwegen ze ook om tijdens het afsluitfeest van ‘Buurt aan de Beurt’ op zaterdag 8 maart een klein parkje te bouwen op het Moorkensplein.

In het bericht op Facebook staat ook dat deze buurtbewoners ‘volop gaan voor de 8.000 vierkante meter  open groene ruimte aan het Moorkensplein, zoals voordien afgesproken’. Hoe die 8.000 vierkante meter moet worden gerealiseerd, is wat hen betreft een taak voor de beleidsmakers.

In de originele plannen is geen  sprake van 8.000 vierkante meter groene ruimte op en rond het Moorkensplein. Wel van een graszone van maximaal 1.300 vierkante meter aan de hoek Maréestraat/Bakkerstraat. De plannen voorzien hiervoor de sloop van onder andere zeven privéwoningen. Maar omdat de bejaarde gezusters Aerts van een onteigening of verkoop van hun huis niet willen weten, staat het project plots onder druk en wordt de voorziene graszone meteen een stuk kleiner.

Geen geld voor buurtparking

Maar er is meer aan de hand. Het was bekend dat met de heraanleg van gevel-tot-gevel op het Moorkensplein alle parkeerplaatsen verdwijnen.  Om die te compenseren, voorzagen de originele plannen de bouw van een buurtparking voor 75 wagens onder het administratief centrum en het politiekantoor. Verschillende bronnen zeggen nu dat de financiering van deze buurtparking spaak loopt.

Bovendien blijkt uit een recent plan (december 2012) van architect Buro Lubbers dat ook in de aanpalende Eliaertstraat en in de Sergeyselstraat parkeerplaatsen zullen verdwijnen. Die worden vervangen door wachtzones voor de bussen van De Lijn want het plan voorziet op het Moorkensplein een smalle rijweg waar ze elkaar niet kunnen kruisen. Hierdoor is een uitbreiding van de capaciteit van de buurtparking nodig. Met als gevolg een hogere kostprijs voor een project dat nu al op 17 miljoen Euro geraamd wordt.

Mobiliteitsvraagstuk wordt herbekeken

Volgens onze bronnen zijn deze nieuwe elementen verantwoordelijk voor het recent in vraag stellen van de haalbaarheid van het totale project. Naast het menselijk verhaal van de met onteigening bedreigde gezusters Aerts en hun weigering, zal veel afhangen van de mobiliteitskeuzes voor het Moorkensplein zelf. Districtschepen Marij Preneel bevestigde vorige week aan Borgerhout.tv dat hiervoor terug naar de tekentafel wordt gegaan.