Charlie Hebdo veroorzaakt nieuwe oproep tot betoging in Borgerhout

BORGERHOUT - Via sms en op het internet worden Antwerpse moslims opgeroepen om zaterdag een protestactie te houden aan de Roma op de Turnhoutsebaan. Aanleiding zijn de spotprenten over het leven van de islamitische profeet Mohammed die het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo publiceerde.

De oproep tot betoging circuleert via sms en op het internet. ‘Wij moslims zullen laten zien dat we niet zwak zijn en ons niet laten doen', wordt er in gezegd. ‘Wie liefde heeft voor de profeet, moet aanwezig zijn.' In het bericht wordt opgeroepen om zaterdag om 16 uur te verzamelen ter hoogte van de Roma op de Turnhoutsebaan in Borgerhout.

De Antwerpse politie is door deze mogelijke betoging van moslimjongeren in verhoogde staat van paraatheid.

Op 15 september vorig jaar veroorzaakte een Amerikaans anti-islamfilmpje een niet aangevraagde betoging van enkele honderden moslimjongeren aan de Drink. De politie ging toen over tot de bestuurlijke aanhouding van 230 manifestanten. Hierdoor werden mogelijke rellen voorkomen. Verschillende moslimjongeren kregen nadien van hun ouders het verbod om aan dergelijke betogingen deel te nemen.