Onrust in Borgerhout : 2002-2012

di 27 nov 2012 - 01:00 -- paulvg

BORGERHOUT - De Gazet van Borgerhout/Borgerhout.tv blikt in een documentaire terug op de moord van tien jaar geleden op islamleraar Mohamed Achrak en de onrust die daarop volgde in Borgerhout. GvB interviewt hoofdrolspelers  van toen zoals ex-korpschef Luc Lamine van de Antwerpse politie en ex-burgemeester van Antwerpen Leona Detiège. GvB  praat ook met Procureur des Konings Herman Dams over het Borgerhout van vandaag en van morgen. Over samenleven en over criminaliteit. 

Nu maandag is het precies tien jaar geleden dat Mohamed Achrak werd vermoord door zijn buurman in de Schapenstraat in Borgerhout. Een datum die niet ongemerkt voorbij mocht gaan, vond Paul Van Goethem van Gazet van Borgerhout/Borgerhout.tv. "De moord op Achrak was in de eerste plaats een drama voor de familie", vertelt hij. "Maar daarnaast heeft het heel veel losgemaakt in Antwerpen en ver daarbuiten. Dyab Abou Jahjah kreeg met zijn AEL veel steun omdat er onderhuids veel frustraties waren bij Marokkaanse jongeren, die te maken kregen met racisme en andere problemen."
 
Borgerhout toen en nu
Tien jaar na de gebeurtenissen maakte Paul Van Goethem een documentaire van een dikke tien minuten gemaakt waarin hij terugblikt op de gebeurtenissen van toen."Ik praat met de hoofdrolspelers en bespreek hoe zij die periode beleefd hebben maar ook over hoe Borgerhout volgens hen sindsdien evolueerde". Dus ook over het Borgerhout van vandaag waar in september van dit jaar zo'n 240 moslimjongeren opgepakt werden tijdens een betoging tegen een Amerikaanse anti-islam film "Innocence of Muslims. Maar de documentaire staat ook stil bij de vele positieve evoluties in Borgerhout.
 
Gazet van Borgerhout/Borgerhout.tv
Paul Van Goethem is nu een jaar bezig met de hyperlokale webtv Gazet van Borgerhout/Borgerhout.tv. Dit mediaproject wil met professionele hyperlokale berichtgeving de sociale cohesie in stadsgebieden ondersteunen. Daarvoor maakt Borgerhout.tv laagdrempelige tv-reportages over relevante nieuwsfeiten. "Een onderwerp als de moord op Achrak is gezien die doelstelling een belangrijk thema. Zo'n trieste gebeurtenis uit de recente geschiedenis van Borgerhout mag niet worden vergeten." vertelt Paul Van Goethem.
 
Uitdaging
Deze documentaire van bijna 13 minuten is de eerste grotere productie van Borgerhout.tv. "Het was een uitdaging om met de zeer beperkte middelen van Gazet van Borgerhout/Borgerhout.tv zo'n document neer te zetten." zegt hij.