Homejacker bejaarde Borgerhoutenaar krijgt celstraf van 40 maanden

di 25 sep 2012 - 10:00 -- paulvg

ANTWERPEN - De jongeman Yassine B. die vorig jaar inbrak bij een 84-jarige Borgerhoutenaar is door de bijzondere kamer van de jeugdrechtbank veroordeeld tot veertig maanden cel. Zijn kompaan Ilyas El H. werd tijdens die inbraak door het bejaarde slachtoffer neergestoken en stierf enkele uren later. Beide inbrekers waren toen minderjarig.

Yassine B. was 17 jaar oud toen hij in oktober vorig jaar een homejacking pleegde bij de 84-jarige Roger Verheyen in Borgerhout. Na de feiten dook hij onder op Linkeroever. Een week later gaf hij zich aan bij de politie en werd hij overgebracht naar een gesloten instelling. Een jeugdrechter besliste toen om hem uit handen te geven teneinde hem als een volwassene te berechten.

De openbaar aanklager eiste vijf jaar cel tegen Yassine die al herhaaldelijk met de jeugdrechter in aanraking was gekomen. Zijn advocaat voerde verzachtende omstandigheden aan zoals de bekentenis, een groot schuldbesef en de brief die Yassine schreef naar het slachtoffer om zijn spijt te betuigen voor de inbraak.

De rechter : "Ik lig er niet wakker van dat u uw leven betert. Maar lig jij er wakker van? Besef jij dat als je in de fout blijft gaan, je straks jarenlang in de gevangenis zult zitten". Yassine: "U kunt het misschien moeilijk geloven, maar ik ben dit criminele leventje echt beu."

Uit vrees voor represailles verlieten het 84-jarige slachtoffer van de inbraak en zijn echtgenote hun woning in Borgerhout. Sindsdien leven ze ondergedoken. De ouders van de veroordeelde werden burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld voor de kosten, omdat ze faalden in de opvoeding (eigen berichtgeving en Pagia).