Criminaliteit daalt met 3 procent in Antwerpen (video)

do 24 apr 2014 - 09:18 -- redactie

ANTWERPEN/BORGERHOUT – De Korpschef van de politie van Antwerpen Serge Muyters is met de daling van 3 procent criminele feiten zeer tevreden. “Omgerekend zijn dat 2.000 criminele feiten minder dan in 2012.” rekent hij voor. Als verklaring voor deze daling verwijst hij naar de verbeterde organisatie binnen zijn politiekorps. “Het PROA-team dat in burger aanwezig is en arrestaties op het terrein verricht, werd verder uitgebouwd. En daarnaast is er het nieuwe drugsondersteuningsteam (DOT) waarmee de capaciteit voor de aanpak van drugs verdrievoudigd werd.” verduidelijkt Muyters.

Spectaculair resultaten

Burgemeester Bart De Wever noemt de resultaten alvast spectaculair. “Dat is vooral merkbaar binnen de prioriteiten waar hard op gewerkt werd. Bij de woninginbraken is er een daling van 15 procent terwijl de agressieve diefstallen met 13 procent daalden.” zegt hij.

Borgerhout

Dat Borgerhout als district op de derde plaats staat wat betreft criminaliteit per 1.000 inwoners noemt De Wever redelijk hoog . “Maar Borgerhout is een district waar je sociografisch een bevolking hebt die criminaliteitsgevoeliger is. Daar moet je niet omheen dansen.” verduidelijkt De Wever.

Tegelijkertijd relativeert hij het gegeven. “Als je op drugs gaat werken dan kom je wel in bepaalde wijken van Borgerhout uit en hoe meer mensen je daarop inzet hoe hoger die cijfers zijn. Ironisch genoeg is het niet altijd slecht nieuws dat je hoge cijfers hebt. Want het kan ook betekenen dat er eindelijk een aantal dingen  worden opgekuist.”  aldus De Wever.

Crime Online

De Wever stelde tijdens de bekendmaking van de criminaliteitscijfers ook de website crime online voor (http://www.antwerpen.buurtmonitor.be) “Hier kan de Antwerpenaar bekijken hoe het zit met de criminaliteit in zijn buurt of in zijn district.  Daarnaast zijn per criminaliteitscategorie vergelijkingen mogelijk met andere buurten en districten of zelfs met de stad in zijn geheel.” legt hij uit. 

In Antwerpen daalde de criminaliteit in 2013 met drie procent