..

Buurtbewoners hertekenen het Laar in Borgerhout (video)

BORGERHOUT – Het Laar in Borgerhout is een enorm plein met in het midden de gigantische Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk. Op het plein staat bijna de klok rond gemiddeld een honderdtal wagens geparkeerd. En elke vrijdag is er een grote markt.

Met die wetenschap is het niet eenvoudig om het Laar tot één grote publieke, groene ruimte te transformeren. Buurtbewoner en architect Kris Mys heeft met zijn ontwerp ‘Nieuw Laar’ een poging gedaan. Dinsdagavond stelde hij samen met buurman en acteur Michael Pas de maquette in primeur voor aan ongeveer honderd buurtbewoners en geïnteresseerden.

Bewoners

Kris Mys en Michael Pas wonen al vele jaren op het Laar. Ze kennen de situatie goed en ondersteunden in het verleden diverse kleine initiatieven. Zoals de knip en het petanqueplein aan de achterkant van de kerk.

Stilstand

Bijna tien jaar geleden overwoog de overheid de bouw van een ondergrondse parking onder het Laar. Maar dat plan werd afgevoerd omdat het te duur was en ook omdat het geen draagvlak had. Hoewel het Laar wellicht één van de meest beloftevolle pleinen van Borgerhout is, ligt het er sindsdien nog even troosteloos en chaotisch bij.

Studio Borgerzin

Kris en Michael willen dat er schot in de zaak komt. Daarom proberen ze via het platform Studio Borgerzin alle buurtbewoners mee aan boord te krijgen. Het Laar heeft immers dringend een echte totaalvisie nodig.

Parkeertorens

Volgens Kris moet een deel van de auto’s van het plein verdwijnen. Tegelijkertijd beseft hij dat de bewoners moeten kunnen blijven parkeren. Hij meent dat het parkeerprobleem opgelost kan worden door de bouw van drie grote parkeertorens vlak tegen de kerk. Volgens zijn berekeningen zijn ze in elk geval een pak goedkoper dan een ondergrondse parking.

Kerk

Het is bekend dat in Antwerpen veel kerken leeg staan of amper gebruikt worden. De enorm grote Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk behoort tot die groep. Maar voorlopig is er van een herbestemming of onttrekking aan de eredienst van deze kerk geen sprake.

Studio Borgerzin houdt alvast rekening met de enorme mogelijkheden die de kerk voor het plein zou kunnen betekenen. De bedoeling is wel om in de kerk een kleinere religieuze vieringsruimte te behouden.

Boodschap

Michael en Kris van Studio Borgerzin zullen de komende maanden hun ontwerp op verschillende fora bepleiten. In de eerste plaats bij de buurtbewoners. Maar ook bij beleidsmakers. Meer informatie staat op de Facebookpagina van Studio Borgerzin https://www.facebook.com/Studio-Borgerzin-120662415491308/

 

Buurtbewoners hertekenen het Laar in Borgerhout Borgerhout TVBuurtbewoners hertekenen het Laar in Borgerhout Borgerhout TVBuurtbewoners hertekenen het Laar in Borgerhout Borgerhout TVBuurtbewoners hertekenen het Laar in Borgerhout Borgerhout TVBuurtbewoners hertekenen het Laar in Borgerhout Borgerhout TVBuurtbewoners hertekenen het Laar in Borgerhout Borgerhout TV