Scheve paal Moorkensplein is puur design (video)

ma 5 nov 2018 - 22:12 -- redactie

BORGERHOUT –  Op het Moorkensplein staat pal voor het districtshuis van Borgerhout een scheve paal van 12 meter hoog. Het plein wordt heraangelegd en volgens een arbeider was een werfwagen per ongeluk tegen de paal gereden. “We laten hem zo staan!” spelde de arbeider een lokale horeca uitbater op de mouw die prompt Borgerhout TV verwittigde. Borgerhout TV vroeg en kreeg tekst en uitleg over waarom de paal scheef staat.

Eandis

Nutsleverancier Eandis is verantwoordelijk voor de verlichtingspalen rond het districtshuis. Woordvoerder David Callens zei aan Borgerhout TV dat de 12 meter hoge mast bewust in een hoek van 85 graden is gezet. Volgens hem had die hoek te maken met de geplande speciale belichting door led lampen van het districtshuis.

Maar na verder onderzoek kwam hij daarop terug. “Neen, deze scheve mast heeft niets te maken met die ledlampen maar is wel een bewuste designkeuze van de ontwerpers,” corrigeerde Callens.

Radiance 35

“Met deze lange, scheve mast wilden we een uniek monumentaal signaal creëren vlak voor de ingang van het districtshuis van Borgerhout,” bevestigt architecte Aurore Renard van het ontwerpbureau Radiance35 uit Luik.

De scheve vorm van de mast is daarom bewust gecreëerd om als een echte sculptuur in dialoog te gaan met het districtshuis en met het plein zelf. De bedoeling is om ’s nacht speciale, afwisselend  gekleurde en ongekleurde lichttekeningen op het oppervlak van het plein te projecteren (zie video).

“We laten ons hiervoor inspireren door de schaduwenpartijen van de ramen van het districtshuis,” legt Aurore uit.

Expo van 1885

De scheve mast is ook een historische verwijzing naar de de grote paal die tijdens de Expo van 1885 op het Moorkensplein was geïnstalleerd. En tegelijkertijd wil men met deze scheve mast in herinnering brengen dat het Moorkensplein als eerste plein openbare verlichting had.

Lichtspektakel

Het heraangelegde Moorkensplein wordt eind dit jaar officieel ingehuldigd. Vanaf dan zal het speciale lichtspektakel elke avond te zien zijn.

 

Scheve paal Moorkensplein is puur design Scheve paal Moorkensplein is puur design Scheve paal Moorkensplein is puur design