..

Veel volk op laatste eucharistieviering in De Peperbus (video)

BORGERHOUT –  Voor deze allerlaatste eucharistieviering waren zondag ongeveer 400 mensen naar de Sint-Janskerk van Borgerhout bijgenaamd de Peperbus gekomen. Pastoor Toon Nauwelaerts sprak hen toe.

“De mensen die in 1885 de kerk bouwden konden zich wellicht moeilijk voorstellen dat er een dag zou komen waarop deze kerk onttrokken zou worden aan de eredienst,” zei hij.

Afscheid

Sommige aanwezigen waren toch wel wat geëmotioneerd. “Ik kwam elke zondag in deze kerk. En nu moet ik hier aanwezig zijn om afscheid te nemen. En dat voelt heel anders,” getuigt misdienaar Nancy Gihozi. “Ja, een afscheidsviering is natuurlijk altijd een beetje pijnlijk voor de mensen die hier gewoon waren om te komen,” reageert Pastoor Nauwelaerts begrijpend.

Unizo

Over de het feit dat zelfstandigenorganisatie Unizo de kerk overneemt, is hij zeer tevreden. “We waren met te weinig en financieel konden we het niet meer opbrengen om dat groot kerkgebouw te onderhouden,” legt hij uit.

Groen licht

Unizo wil in de voormalige kerk alvast haar eigen kantoren onderbrengen. Vorige week gaf de raad van bestuur van Unizo daarvoor het groen licht. “We zijn dus bereid om een erfpacht te ondertekenen onder voorbehoud van een financiering en het toekennen van een omgevingsvergunning,” bevestigt Sofi Van Ussel, directeur van Unizo Antwerpen.

Ook bibliotheek De Vrede verhuist

Van Ussel deelde ook mee dat het schepencollege van de stad Antwerpen vorige vrijdag beslist heeft om de bibliotheek van Borgerhout naar deze plek te verhuizen.

Eerste maquette

Daarmee is in een eerste maquette van de architecten FVWW en Origin al rekening gehouden. Zij moeten nu in het officieel als monument beschermde kerkgebouw ook ruimtes voor workshops, coworking, conceptstores en zelfs een horecaplek voorzien. Geen gemakkelijke opdracht.

Veel volk op laatste eucharistieviering in De PeperbusVeel volk op laatste eucharistieviering in De PeperbusVeel volk op laatste eucharistieviering in De Peperbus Nancy GihoziVeel volk op laatste eucharistieviering in De Peperbus Toon NauwelaertsVeel volk op laatste eucharistieviering in De Peperbus Sofi Van Ussel UnizoVeel volk op laatste eucharistieviering in De Peperbus Unizo Sofi Van Ussel Veel volk op laatste eucharistieviering in De PeperbusVeel volk op laatste eucharistieviering in De Peperbus