..

Miss België 2018 opent 12de BorgerRio (video)

BORGERHOUT - In Bar Bakeliet aan het Borgerhoutse Laar werd het programma van de 12de editie van het unieke stadsfestival Borgerrio voorgesteld. Dat vindt deze zaterdag plaats op de Turnhoutsebaan en haar zijstraten.

Miss België 2018

De Borgerrio parade trekt van 15.30 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 19.00 uur over de Turnhoutsebaan. Ze bestaat uit murga-groepen, fanfares, Batucada’s en Ghanese Chiefs. Ook de Borgerhoutse Miss Belgium 2018 Angeline Flor Pua rijdt op de heenweg in een paradewagen mee.

Bakeliet Stage

Op het Laar staat dit jaar het hoofdpodium, de ‘Bakeliet Stage’, vanwege de werken op het Moorkensplein. Optredens van onder andere SLM (bekend van Ewa Ja) en Rootman J. & Zionyouth zorgen daar voor de nodige sfeer van 16 tot 22 uur. 

Play-off plaza

Play-off Plaza is de speeltuin en het sportveld voor kinderen, in de Drink en de Generaal Eisenhowerlei. Ze vinden er van 13 tot 18 uur een mix van sporthelden en originele attracties. De Borgerhoutse scoutsgroepen bundelen de krachten en bouwen een hindernissenparcours. De allerkleinsten kunnen terecht in een springkastelendorp.

Reuzenscherm

Nieuw dit jaar is het reuzenscherm van 25 vierkante meter op het Laar waarop om 14 uur de WK-match van de Rode Duivels tegen Tunesië wordt uitgezonden. Bezoekers baden twee uur lang in de Rode Duivels-sfeer. Er is heel wat randanimatie: opzwepende trommelritmes en danseressen, het Borgerhouts jongleerkampioenschap en een Panini-sticker-ruilbeurs. Wie weet trapt Miss België zelfs een balletje.

Selectieve afvalinzameling en afvalpreventie

Het festival streeft naar een duurzaam afvalbeheer. Zo verwijst de naam Borgerrio naar de milieuconferentie in Rio De Janeiro van 1992. De organisatie onderschrijft de SDG’s (Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling-Agenda 2030) en bouwt verder op wat de afgelopen jaren is opgezet. Samen met EcoHuis Antwerpen, Proper Borgerhout en de stadsdiensten zet het festival volop in op gescheiden afvalinzameling.

Bezoekers kunnen hun PMD en restafval aan 50 afvaleilanden gescheiden achterlaten. Standhouders gaan nog een stapje verder en houden ook papier en karton apart. Op het Laar worden plastic bekers verbannen: drank wordt daar geschonken in biologisch afbreekbare PLA-bekers, die bezoekers kwijt kunnen in leeggoedautomaten. Met elke beker die een bezoeker terugbrengt, maakt hij of zij kans op een mooie prijs. De stad zorgt voor de correcte en gescheiden verwerking van dit afval na het festival.

 

Nieuw dit jaar is de Lage AfvalZone. Op de Turnhoutsebaan tussen de Eliaertsstraat en het Laar verrassen en sensibiliseren EcoHuis Antwerpen en Proper Borgerhout de bezoekers met straatanimatie, kunstige kauwgomborden, slimme asbakken en duurzame standhouders. Een afvalteam zorgt dat het er permanent proper blijft.

Om de afvalberg van Borgerrio te verkleinen, krijgen alle medewerkers van het festival een drinkbus die ze kunnen bijvullen in plaats van flesjes water.

Praktisch

•             Zaterdag 23 juni van 11 tot 22 uur

•             Turnhoutsebaan Borgerhout en omgeving: Drink, Laar, Kattenberg en Generaal Eisenhowerlei

•             www.borgerrio.be

•             gratis

 

Borgerrio is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het district Borgerhout, winkeliersvereniging BOHO2140, Bar Bakeliet, ’ t Werkhuys, Proper Borgerhout, Samen op Straat en nog heel wat andere lokale partners.

 

Miss België 2018 Angeline Flor Pua opent 12de BorgerRio Borgerhout TV Miss België 2018 Angeline Flor Pua opent 12de BorgerRio Borgerhout TV Miss België 2018 Angeline Flor Pua opent 12de BorgerRio Borgerhout TV Miss België 2018 Angeline Flor Pua opent 12de BorgerRio Borgerhout TV Miss België 2018 Angeline Flor Pua opent 12de BorgerRio Borgerhout TV Miss België 2018 Angeline Flor Pua opent 12de BorgerRio Borgerhout TV