“Ook in België worden nog veel vrouwen gediscrimineerd” zegt Darya Safai (video)

wo 12 okt 2016 - 11:53 -- redactie

BORGERHOUT - De Iraans-Belgische Darya Safai haalde in augustus de wereldpers met haar actie voor vrouwenrechten tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Tijdens de volleybalwedstrijd Iran-Egypte ontrolde ze voor het oog van de internationale camera's een spandoek met daarop 'Let Iranian women enter their stadiums' of ‘Laat Iraanse vrouwen hun stadia betreden’. In de Islamitische Republiek Iran is het voor vrouwen verboden om naar een voetbalmatch in een stadion te gaan.

Interview

Twee maanden later doet ze aan Borgerhout TV haar verhaal. “De militaire politie wilde me toen uit het stadion zetten. Maar dankzij de aanwezige toeschouwers en journalisten is dat niet gelukt.” herinnert ze zich goed.

Ze vertelt dat ze ook van verschillende leden van de nationale teams van Iran telkens bemoedigende berichten krijgt. “Stiekem en zeker niet in het openbaar want de Islamitische Republiek Iran verbiedt het.” zegt Darya.

Tandarts

Darya Safai voert een internationale strijd. Maar in ons land werkt ze als tandarts, met een praktijk in Borgerhout. “Hier hebben veel kinderen problemen met de tanden voornamelijk omdat ze geen preventieve behandeling krijgen. Dus in Borgerhout kan ik hen als tandarts goed helpen.” vertelt ze in haar tandartspraktijk.

Borgerhout

Borgerhout vindt Darya een prachtige plek om te werken. “Hier zijn zoveel mensen van verschillende nationaliteiten en origine. En aangezien ik ook één van die mensen ben, vind ik het hier fantastisch.” Maar ze voegt er onmiddellijk een kanttekening bij. “Diversiteit is heel mooi op voorwaarde dat het op respect voor de mensenrechten wordt opgebouwd.  Want we mogen nooit onverschillig zijn wanneer mannen en vrouwen geen gelijke rechten en positie hebben.”

Vrouwenrechten

Op de vraag of die ongelijkheid ook in Borgerhout aanwezig is, antwoordt ze bevestigend. “Er zijn nog steeds veel mensen die thuis en ook in de maatschappij niet vrij zijn omdat ze zich moeten gedragen volgens een geloof of religie. Het is onze taak om dat aan te kaarten en om te zeggen dat mannen en vrouwen hetzelfde zijn en van dezelfde rechten moeten kunnen genieten.”

Gevangenis

Darya was in 1999 laatstejaarsstudent tandheelkunde aan de universiteit van Teheran toen ze deelnam aan een studentenmanifestatie. Ze werd gearresteerd en belandde in de gevangenis. Nadat ze in afwachting van haar proces op borgtocht werd vrijgelaten, vluchtte ze samen met haar man naar Turkije en daarna naar België. de revolutionaire rechtbank van de Islamitische Republiek Iran veroordeelde haar bij verstek tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Ze behaalde in België haar diploma tandheelkunde en richtte samen met haar man tandheelkundige klinieken op in Brussel en Borgerhout.

Vrijheid

“Ik weet heel goed wat het is om niet vrij te zijn. Van die vrijheid maak ik nu gebruik om mensen bewust te maken van het feit dat er nog zo veel mensen in de wereld niet kunnen kiezen en niet vrij zijn. Hoe is het toch mogelijk dat in de 21ste eeuw de Hoogste Leider van de Islamitische Republiek het aan vrouwen verbiedt om te fietsen en hen verplicht om een hoofddoek te dragen? Ja, dan ben ik blij en dankbaar dat ik in een vrij land ben. Maar ik blijf vrouwenrechten aankaarten. Want ook hier in België zijn er nog veel vrouwen die gediscrimineerd worden." besluit ze.

Aperitiefgesprek

Op 11 december neemt Darya Safai deel aan een aperitiefgesprek in café Mombassa in Borgerhout.

“Ook in België worden nog veel vrouwen gediscrimineerd” zegt Darya Safai (video) Borgerhout TV