Bart De Wever opent scoutshuis in Borgerhout (video)

wo 1 jun 2016 - 11:11 -- redactie

BORGERHOUT/ANTWERPEN – Begeleid door danseressen van ’t Schoon Vertier heeft de burgemeester van Antwerpen Bart De Wever het nieuwe nationaal secretariaat van Scouts & Gidsen Vlaanderen officieel geopend. Dat deed hij, hoe kan het ook anders, met een echte scoutsbijl.

Weg van Kievitplein

Na 30 jaar huisvesting op het Kievitplein, moesten de scouts en gidsen door ontwikkeling in de omgeving van het Centraal Station op zoek naar een nieuwe locatie voor hun hoofdkwartier. Die werd gevonden in een gebouw aan de Wilrijkstraat bij de Plantin en Moretuslei en de Singel,  dat het voorbije jaar geheel werd gerenoveerd.

Landmark

Het nieuwe hoofdkwartier heeft aan de gevel een opvallende houten toren die als landmark uitzicht over Antwerpen biedt en symbool staat voor het uitzicht dat scouting aan kinderen en jongeren geeft op hun leven.

Groot scoutskamp

De verbouwing van dit gebouw tot ‘Het Scoutshuis’ was voor een vereniging zoals scouts en gidsen een ongewone onderneming. Het gehele project werd samen met personeel en vrijwilligers van de nationale leiding doordacht vanuit de missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen: jong, open, duurzaam, natuurlijk en gericht op ontmoeting.  Reeds in de planningsfase is er gekozen voor een samenwerking met B-architecten, als gelijkgestemde partner qua stijl en visie op de invulling van private, publieke en openbare ruimte.

Financiering

Financieel werd het optrekken van ‘Het Scoutshuis’ gerealiseerd met opbrengsten uit verkoop van het oude Verbondscentrum op het Kievitplein, een onteigeningsvergoeding, een lening en spaargeld, zodat het lidgeld dat ouders betalen voor scouts- en gidsengroepen hiervoor niet werd aangesproken.

Blokhut

De totale oppervlakte van 3.500 m² voelt aan als een blokhut met een woeste groene stadstuin. ‘Het Scoutshuis’ ondersteunt met administratieve en pedagogische diensten de werking van scouting in 550 groepen in Vlaanderen en Brussel; daarnaast omvat ‘Het Scoutshuis’ ook vergaderzalen, een Hopper Winkel die kampeermateriaal aanbiedt en een Hopper Jeugdverblijf met 95 slaapplaatsen.

Verbinden

Door dienstverlening aan scouting, met een hedendaagse benadering van verblijfsaccommodatie  en vergaderinfrastructuur en via een open uitstraling hoopt Scouts en Gidsen Vlaanderen met Het Scoutshuis een verbindingsteken te zijn dat uitzicht geeft op fijn samenleven en –werken; zoals scouts en gidsen dat kennen op kamp. Scouts en Gidsen Vlaanderen is met 78.000 leden een van de grote jeugdbewegingen in ons land.

Bart De Wever opent scoutshuis in Borgerhout (video)