Opnieuw baby in vondelingenluik in Borgerhout

di 5 apr 2016 - 15:28 -- redactie

BORGERHOUT - De VZW Moeders voor Moeders maakte dinsdag bekend dat in de herfst van vorig jaar een baby van amper 24 oud in het vondelingenluik in Borgerhout werd achtergelaten. De baby was gezond en woog toen 2,9 kg.  Het kreeg de tijdelijke naam Maarten en wordt door een wensgezin opgevangen.

 

Zes maanden later

 

“We maken dit pas nu bekend omdat we de onbekende moeder van Maarten alle tijd wilden geven om zich te bedenken.” zegt Katrien Beyer van de VZW Moeders voor Moeders. Dat is intussen echter nog steeds niet gebeurd. “Maar de mama kan nog steeds in alle anonimiteit contact nemen. Wij zullen haar dan verder helpen.” onderlijnt Katrien.

 

Wensgezin

 

Maarten verblijft nu bij een wensgezin. Dit gezin stelde zich kandidaat om hem te adopteren. Dat is mogelijk na een termijn van zes maanden.

 

Helpen

 

"Wij hebben er het raden naar waarom een moeder zo ten einde raad is dat ze beslist haar kindje niet te kunnen houden", zegt Katrien van Moeders voor Moeders. "Wij hopen nog steeds dat een radeloze mama meer opties zou krijgen, zoals de mogelijkheid voor een anonieme en discrete bevalling." In België laat de wet dat echter niet toe.

 

Vondelingenluik

 

Het vondelingenluik van Moeders voor Moeders in Borgerhout werd opgericht in het jaar 2000. Het duurde zeven jaar voor er een baby te vondeling werd gelegd. Maarten is het negende kindje dat er werd teruggevonden. Van de acht kinderen die tot nog toe in het vondelingenluik werden gevonden, werd één herenigd met de moeder. De anderen werden geadopteerd.

 

Werkwijze

 

Wanneer er een kindje in het luik wordt gelegd, gaat er een stil alarm af. Een hulpverlener komt dan onmiddellijk ter plaatse. Wie de baby achterlaat, kan een omslag met een puzzelstukje meenemen. Het andere stukje blijft bij de baby. Zo kan de moeder later contact opnemen met de vondelingenschuif om informatie te krijgen over haar kind. De mama van Maarten heeft deze omslag niet meegenomen.

Opnieuw baby in vondelingenluik in Borgerhout