Rataplan brengt 'blank' Marieke Marieke (video)

vr 13 nov 2015 - 23:39 -- redactie

BORGERHOUT –  Marieke Marieke gaat over de vlucht van Marieke en Sybille. Marieke vlucht in 1914 van België naar Nederland terwijl Sybille in 1933 van Nederland naar België migreert. Een deel van het verhaal situeert  zich dus tijdens de Eerste Wereldoorlog en raakt aan de vluchtelingenproblematiek van toen en die van nu.

Beide vrouwen vinden onderdak in een hotel, een vluchtoord, een klooster en nog maar weer eens een hotel. De Nederlandse actrice Kaltoum Boufangacha en de Belgische Aminata Demba spelen in Marieke Marieke de strijd van Marieke en Sybille tegen de achtergrond van hun eigen familieverhaal. Tegelijkertijd spelen ze nog andere personages zoals de tientallen mannen die passeren, misbruiken, troosten en pijn doen. Af en toe stappen ze bovendien uit het verhaal om hun persoonlijke mening te geven.

Blank verhaal

Theatermaker Leen Braspenning laat dit ‘blanke’ verhaal bewust door twee ‘gekleurde’ actrices vertellen. De actrices Kaltoum Boufangacha en Aminata Demba vertellen aan Borgerhout TV dat ze hier zeer blij mee zijn. “Wij worden vaak gekozen voor rollen die op onze huidskleur geplakt kunnen worden. Maar in dit theaterstuk kunnen we laten zien dat we, ongeacht onze kleur, op een geloofwaardig manier de rol van een Sybille of een Marieke kunnen spelen.” zeggen ze aan Borgerhout TV.   

Maar let op want wanneer Demba zich tijdens het stuk zeer kritisch opstelt en het verhaal met haar persoonlijk leven en de actualiteit vergelijkt, blokt Boufangacha kordaat af: “Eindelijk mag ik een blanke vrouw spelen, laat me dat nu doen!”.

Hoe die constante frictie tussen de twee actrices afloopt, ziet u op zaterdag 14 november  om 15u00 in zaal Rataplan in Borgerhout.

www.rataplan.be

Marieke Marieke, een voorstelling van Leen Braspenning, zaterdag 14 november in Rataplan.

Marieke Marieke Aminata Demba Kaltoum Boufangacha