Weldra 10 supertrams van 42 meter lang in Antwerpen (video)

do 16 apr 2015 - 23:08 -- redactie

BORGERHOUT – Vorige week vrijdag startte de eerste tunnelwandeling door de Reuzenpijp. Sindsdien verkenden  al duizenden mensen de verlichte en ongebruikte tunnel. De primeur was voor de pers, de medewerkers en ex-medewerkers van De Lijn.

Trams van 42 meter

Tijdens die eerste wandeling bevestigde Roger Kesteloot, directeur-generaal van de Lijn, dat binnen enkele maanden 10 trams van 42 meter lang in Antwerpen in gebruik zullen genomen worden. “Dat betekent een belangrijke uitbreiding van onze capaciteit en die is in Antwerpen absoluut nodig.” zei Kesteloot aan Borgerhout TV. De nieuwe extra lange trams van maar liefst 42,7 meter zullen in het oog springen. Want ze zijn in vergelijking tot de huidige Hermelijnen 11 meter langer. Dat is bijna een speelhelft van een voetbalveld lang. Hiervoor zou Usain Bolt dik 4 seconden nodig hebben om van de achterdeur naar de bestuurder te lopen.

Airco en camera
 
Eén zo'n supertram kan 380 reizigers vervoeren. Dat is 40 procent meer dan de huidige trams. Er is plaats voor fietsen, kinderwagens, twee rolwagens en bagage. Er is ook airco voor de passagiers. Aan elke deur van de in totaal zeven segmenten is er een intercomverbinding met de bestuurder. In elk stel is er camerabewaking. De nieuwe tramstellen worden op dit ogenblik in Gent uitgetest.
 

Volksfeest

Vanaf zaterdag loopt via de Reuzenpijp, de metrokoker die al meer dan 30 jaar ongebruikt onder Borgerhout ligt, een snelle tramverbinding tot aan het rond punt in Wommelgem. Dat wordt die dag met een groot volksfeest op en rond de Turnhoutsebaan uitgebreid gevierd.

Weldra trams van 42 meter lang in AntwerpenRoger Kesteloot: "Weldra trams van 42 meter lang in Antwerpen"Weldra trams van 42 meter lang in AntwerpenWeldra trams van 42 meter lang in AntwerpenDe boor die de Reuzenpijp boordeRoger Kesteloot: "Weldra trams van 42 meter lang in Antwerpen"Tramstad