Eerste wandelaars door de Reuzenpijp (foto)

vr 10 apr 2015 - 15:26 -- redactie

ANTWERPEN/BORGERHOUT - De primeur van de wandeling was vandaag voor de mensen die dag in dag uit in de metro werken en instonden voor het onderhoud van de Reuzenpijp. Ook de directie van De Lijn en de Raad van Bestuur wandelden mee.

Reuzenpijp

De ruwbouw van de Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan werd afgewerkt in 1981 en wordt volgende week, meer dan dertig jaar later, in gebruik genomen. Dat gaat gepaard met het nodige feestgedruis. Een week lang kan het grote publiek wandelen door de Reuzenpijp.

Tunnelwandeling

Bij de start van de wandeling gaat men veertig jaar terug, naar het startschot voor de bouw van een gigantisch tunnelnetwerk onder Antwerpen. Een leger aan vakmannen verplaatste tonnen aarde en legde kilometers spoor. De geschiedenis en het heroïsche karakter van deze werken worden belicht aan de hand van impressionante beelden in de tentoonstelling PREMETR40.

TunnelLicht

In het tweede deel van de wandeling verandert TunneLLicht de betonnen koker in een indrukwekkend lichtspektakel. Lichtkunstenaars, onder andere van het Gentse lichtfestival, nemen de bezoeker mee op een tocht vol verwondering. Tot slot krijgt men een voorproefje van de tentoonstelling “Boven De Tunnel”. Fotograaf Koen Broos toont portretten en levens van de bewoners op de Turnhoutsebaan. Achter de gevels, op de daken.

Station Zegel

Op het einde van de wandeling komt men boven in het nieuwe premetrostation Zegel dat op 18 april opent voor het grote publiek. Deelnemers kunnen alles laten bezinken en bijpraten in de pop-up bar Zegel in ’t Werkhuys. De komende dagen krijgen 20 000 mensen de kans om het 2 km lange traject te wandelen. Tickets zijn nog te koop aan 5€/3€ op www.tramstad.be

Volksfeest Tramstad

Op zaterdag 18 april volgt de feestelijke opening van de Reuzenpijp en de ingebruikname van tramlijn 8, gekoppeld aan een groot volksfeest op en rond de Turnhoutsebaan. Het volledige programma vindt u op www.tramstad.be. Ook tickets voor de wandelingen zijn daar nog verkrijgbaar.

Eerste wandelaars door de Reuzenpijp onder de TurnhoutsebaanEerste wandelaars door de Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan