Rampoefening met 100 schoolkinderen in de Reuzenpijp (video)

vr 20 mrt 2015 - 02:07 -- redactie

BORGERHOUT - Een tram met honderd schoolkinderen aan boord is bij het binnenrijden van metrostation Zegel tegen een omvergevallen stelling gebotst. Er breekt brand uit en de rook verspreidt zich in de tram en in het station. De kinderen zijn in paniek. Onder hen zijn er drie lichtgewonden. Eén arbeider ligt onder de stelling en is zwaargewond. De brandweer komt ter plaatse maar weet niet waar in het met rook gevulde station de slachtoffers zich bevinden. Maar plots klinkt er vanuit de koker het geluid van schreeuwende kinderen.

Rampoefening

Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over een rampoefening in samenwerking met de stad Antwerpen. De Lijn had die naar aanleiding van de opening van de nieuwe metrolijn de Reuzenpijp onder de Turnhoutsebaan aangevraagd. “Via de metrokokers vervoeren we veel mensen en dat gebeurt met zeer weinig incidenten. Net dan is het belangrijk om via zo’n oefening na te gaan of onze noodprocedures correct werken.” verduidelijkt Tom Meeuws directeur Antwerpen van de Lijn.

Dubbele oefening

Bart Bruelemans, de rampencoördinator van de stad Antwerpen, noemde het een geslaagde oefening. “Enerzijds hebben we de brandweer, politie en de medische diensten getest en anderzijds de crisiscommunicatie van de scholen van de 100 kinderen die aan de oefening deelnamen.” legt hij uit. De klassen zelf waren op de hoogte van de oefening en hadden er vooraf rond gewerkt in de klas. Maar de schooldirecties wisten enkel dat hun kinderen op uitstap waren. Voor hen was het een echte oefening aangezien fictieve pers en ongeruste ouders hen opbelden naar aanleiding van het ongeluk in de metropijp. In elke school was wel iemand ter plaatse die op de hoogte was van de oefening.

Moedige leerlingen

De leerlingen Basma, Makante en Tahesia van basisschool het Plantijntje uit Borgerhout getuigden achteraf dat ze tijdens de oefening af en toe wel bange momenten kenden. Volgens Tahesia gebeurde dit vooral toen de rook van het rookkanon in de tram binnendrong. Maar desondanks zijn ze alle drie bereid om aan een volgende rampoefening mee te doen.  

Drie scholen

De figuranten werden door 3 scholen aangeleverd: De Kleine Jacob, Gesubsidieerde Vrije Basisschool (Sint-Jacobsmarkt 43, Antwerpen), De Esdoorn, Stedelijke basisschool (Vinçottestraat 44, Borgerhout) en Plantijntje, Basisschool GO! (Plantin en Moretuslei 163, Borgerhout).

Rampoefening met 100 schoolkinderen in de ReuzenpijpRampoefening met 100 schoolkinderen in de ReuzenpijpRampoefening met 100 schoolkinderen in de ReuzenpijpRampoefening met 100 schoolkinderen in de ReuzenpijpRampoefening met 100 schoolkinderen in de ReuzenpijpRampoefening met 100 schoolkinderen in de ReuzenpijpRampoefening met 100 schoolkinderen in de ReuzenpijpRampoefening met 100 schoolkinderen in de Reuzenpijp