Nieuwe basisschool in Reuzenpoort van Borgerhout (video)

vr 5 sep 2014 - 18:06 -- redactie

BORGERHOUT – In het voormalige parochiecentrum in de Reuzenpoort in Borgerhout was het tijdens de grote vakantie een drukte van jewelste. In de grote feestzaal boven bouwden werklui tegen de klok drie nieuwe klasjes. Want alles moest tegen de eerste schooldag op 1 september  klaar zijn.

En dat is gelukt. Mieke Elaut en Hilde Henderickx van het directieteam van De Reuzenpoort stonden er op 1 september glunderend bij toen Schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) met een echte schoolbel de eerste schooldag inluidde. Schepen Marinower noemt De Reuzenpoort een goed initiatief want het biedt in een gebied met  een capaciteitsprobleem een oplossing op korte termijn maar ook op langere termijn.

Elk jaar nieuw leerjaar erbij

De school heeft dit jaar plaats voor 110 kleuters en 22 leerlingen van het eerste leerjaar. Elk volgend schooljaar komt er een leerjaar bij. Over zes jaar zal er dus een capaciteitsuitbreiding van maximaal 142 kinderen gerealiseerd kunnen worden. De lokalen werden voorlopig ingericht in afwachting van het grote verbouwingsproject dat naar het einde van het schooljaar hopelijk kan van start gaan.

Capaciteitsprobleem aanpakken

Het directieteam en de negen leerkrachten van  De Reuzenpoort willen hiermee een steentje bijdragen aan het oplossen van het capaciteitsprobleem in Antwerpen. De nieuwe school is een onderdeel van het Centraal Katholiek Schoolcomité van Antwerpen (CKSA) dat in alle buurten van de stad onderwijs wil aanbieden. Met de oprichting van De Reuzenpoort als nieuwe vrije basisschool heeft zij dertig scholen onder haar hoede.

Albert Einstein

De grondgedachte voor het pedagogisch project van De Reuzenpoort rust op een uitspraak van Albert Einstein nl.: "Everyone is a genius, but if you judge a fish on its ability to climb a tree it will live its whole life believing it is stupid." De school stelt zich dan ook voortdurend de vraag of de school geschikt is voor alle kinderen die er zitten. Met dit als uitgangspunt wilt de nieuwe school anticiperen op het nakende toepassen van het M-decreet en expliciet open staan voor diversiteit en inclusie in de brede zin van de betekenis. Daarom opteert de school om te spelen en werken in gemengde leeftijdsgroepen. Actief, probleemgestuurd, positief aangemoedigd,... gaan kinderen aan de slag met speelleermaterialen die hen uitdagen en stimuleren om te ontwikkelen.

Nieuwe basisschool in Reuzenpoort van BorgerhoutNieuwe basisschool in Reuzenpoort van BorgerhoutNieuwe basisschool in Reuzenpoort van BorgerhoutNieuwe basisschool in Reuzenpoort van BorgerhoutNieuwe basisschool in Reuzenpoort van Borgerhout