Nieuwe acties van foorkramers? (video)

BORGERHOUT - Met zo’n 230 vrachtwagens blokkeerden de foorkramers woensdagochtend alle zuidelijke toegangswegen tot de stad Antwerpen. Zoals hier aan de kruising van de E-313 met de Singel in Borgerhout. Met deze actie protesteerden ze tegen de verhuis van de Sinksenfoor, weg van de Gedempte Zuiderdokken. Deze verhuis wordt opgelegd door een vonnis van een rechtbank na klachten van enkele buurtbewoners daar.  De voorgestelde nieuwe locatie op de site Spoor Oost in Borgerhout wordt door de foorkramers echter geweigerd.

Schermutselingen

Rond negen uur vonden er zware schermutselingen tussen de politie en de actievoerders plaats. In totaal werden 43 foorkramers gearresteerd. Voor 39 van hen ging het om een bestuurlijke aanhouding wegens verstoring van de openbare orde. Vier actievoerders, waaronder de initiatiefnemer van de protestactie, werden gerechtelijk aangehouden en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De beschuldigingen luiden verboden wapendracht, weerspannigheid, opzettelijke slagen en kwaadwillige belemmering van het verkeer.  De politie nam ook twee verboden wapens en een vrachtwagen in beslag. Twee verdachten werden opgepakt omdat ze met hun vrachtwagen waren ingereden op enkele politiemensen. Vier agenten geraakten gewond.

Unizo

Nico Volckeryck, de voorzitter van ondernemersorganisatie Unizo Antwerpen, trachtte ter plaatse de gemoederen te bedaren. Met succes want rond 11u00 werd de actie beëindigd en reden de vrachtwagens weg.

Bij het bestuur van Antwerpen is de blokkade van de stad alvast in het verkeerde keelgat geschoten. “Voor ons was het totale verrassing dat ze op deze onaanvaardbare manier de stad hebben gegijzeld.” zegt stadsschepen voor Ruimtelijk Ordening Rob Van de Velde (N-VA). “Wij zijn bereid om over de toekomst te spreken in een constructieve sfeer maar niet onder druk van chantage.” aldus de schepen.

Nieuwe acties?

Uit het gesprek van donderdag tussen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en Unizo-topman Van Eetvelt blijkt intussen dat de stad het voormalig rangeerstation Spoor Oost in Borgerhout als enig alternatief voor een nieuwe locatie voor de jaarlijkse kermis ziet. De foorkramers zijn daarin teleurgesteld en sluiten nieuwe acties zoals die van woensdag niet uit. 

Vorige woensdag werden in Borgerhout 43 foorkramers opgepakt