"Dit is de waanzin voorbij" (video)

BORGERHOUT – Hoewel de inschrijvingen voor het secundair onderwijs deze zaterdag beginnen, drumden donderdagnamiddag al tientallen ouders samen aan de schoolpoort van het Xaveriuscollege in Borgerhout. Het begon toen een ouder die zeker wilde zijn van een plaatsje plots post vatte aan de poort. Dit voorbeeld werd door de verraste andere ouders onmiddellijk gevolgd.

School grijpt in

Tijdens die eerste uren heerste er vooral verwarring en boosheid omwille van het onverwachte initiatief. Ook directeur Jan Verheyen van het Xaveriuscollege was verrast door de plotse toeloop van de andere ouders. “Toen we zagen dat de groep ouders bleef aangroeien, hebben we de poort van de school opengedaan en onze refter als overnachtingsplaats ter beschikking gesteld.” vertelt hij aan Borgerhout TV.  Dankzij deze geste keerde de rust terug aan de ingang van de school.

Initiatieven van ouders

Hoewel de meeste ouders beseften dat ze door het initiatief in snelheid waren genomen, beslisten ze om er samen het beste van te maken. Journalist Guy Fransen, die zijn kind ook op deze school wil inschrijven, stelde voor om een chronologische lijst van aangemelde ouders aan te leggen. Om de drie uur roept hij de namen af voor een aanwezigheidscontrole. Vrijdagmiddag bevatte de lijst al 140 namen. Fransen zal zaterdagmorgen deze lijst aan een deurwaarder overhandigen.

‘Dit is de waanzin voorbij’

Volgens Guy Fransen is dit systeem van inschrijven ‘de waanzin voorbij’. “Ik weet echter niet welk systeem beter is maar dit systeem klopt niet.” voegde hij er onmiddellijk aan toe.  Directeur Verheyen verduidelijkte dat deze manier van inschrijven door het Lokaal Overlegplatform van het Vlaamse onderwijskansenbeleid werd opgelegd. Hij heeft weet van andere inschrijvingssystemen via een computer of via de telefoon maar die zijn volgens hem ook niet perfect. “In elk geval moet hierover in de toekomst eens grondig nagedacht worden.” meent Verheyen.

Voor Guy Fransen mag het bestaande systeem alvast van de tafel geveegd worden. 

"Dit inschrijvingssysteem is de waanzin voorbij!"