Duurzaam bouwproject zal straatbeeld aan EcoHuis veranderen

BORGERHOUT – Vlak voor het EcoHuis in Borgerhout wordt eind dit jaar gestart met de bouw van een ecologisch en passief kantoorgebouw. Het project heet Mundo Antwerpen en wordt  de thuishaven voor verschillende sociale organisaties en bedrijven.

Het nieuwe gebouw van 1.995 vierkante meter zal bestaan uit kantoorruimtes van diverse grootte, tussen 5 en 8 vergaderzalen voor 6 à 30 personen, een kantine, tentoonstellingsruimte, een receptie tijdens de kantorenuren, douches voor fietsers, opslagruimte, enz.  Het  centrum wordt gepland voor ongeveer 140 werknemers. De werken starten eind dit jaar. De opening voorzien is voor begin 2016.

Architectuurwedstrijd

In augustus van vorig jaar werd voor het Mundo Antwerpen-project een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Mede-initiatiefnemer VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen) maakt op vrijdag 28 februari bekend welke architect geselecteerd werd.

Buurtbewoners

Op dinsdag 25 maart is er voor de buurtbewoners in het Ecohuis een info- en inspraakmoment voorzien. Zij zullen betrokken worden bij onder andere de inrichting van het nieuwe Ecoplein.

EcoCafé

Het EcoCafé zal instaan voor de restauratie en catering van de in Mundo-Antwerpen gevestigde organisaties en bedrijven. Ook tijdens de werken blijven het Ecohuis en het EcoCafé toegankelijk.

Helft reeds bezet

Hoewel de werken pas eind dit jaar starten, is nu al de helft van de beschikbare kantoorruimte besproken.  Naast VIBE tekenden organisaties in zoals Cambio, het Centrum voor Natuur- en milieueducatie, Hand in Hand tegen Racisme, KOMOSIE (Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie), Passiefhuis-Platform, Sea First Foundation en het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Geschiedenis

De keuze voor een nieuwbouw op het perceel voor het EcoHuis is volgens Mundo Antwerpen het resultaat van een lang proces. Begin jaren negentig kwamen enkele Antwerpse organisaties die rond duurzaamheid werken op het idee om samen een gebouw ecologisch te renoveren en het te delen.

Dit concept bestaat al in twee andere Belgische steden. Projectontwikkelaar Ethical Property opende in Brussel in 2008 Mundo-B  en in Namen in 2010 Mundo-Namen. Deze organisatie is een gespecialiseerde NV met zusterbedrijven in Engeland, Nederland en Frankrijk.

Samen met Ethical Property, en in samenspraak met de stad Antwerpen, kozen de Antwerpse organisaties na lang zoeken uiteindelijk voor de invulling van de ruimte voor het Ecohuis. Daar zou sowieso een gebouw komen. Volgens de initiatiefnemers is het project Mundo-Antwerpen daarvoor het beste alternatief omdat het onder andere mooi aansluit bij de filosofie van het Ecohuis.

Meer informatie: www.mundo-antwerpen.be

De grote opening in het straatbeeld van de Turnhoutsebaan ter hoogte van het EcoHuis zal binnenkort verdwijnen