Bart De Wever: “Al meer dan 100 drugsdealers voorgeleid sinds september”

BORGERHOUT – In september 2013 werd het drugsondersteuningsteam (DOT) van de Antwerpse politie opgericht. Sindsdien heeft het in heel Antwerpen al meer dan honderd drugsdealers opgepakt en tot voor de onderzoeksrechter gebracht.  Dat is bijna één per dag.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigde deze resultaten aan Borgerhout TV. “Het nieuwe drugsondersteuningsteam  (DOT) van de Antwerpse lokale politie heeft inderdaad al meer dan honderd voorleidingen verricht sinds de oprichting ervan in september vorig jaar.” zei hij. De Wever voegde er bovendien aan toe dat sinds oktober van vorig jaar er in Antwerpen in het totaal al 25 cannabisplantages werden ontdekt en ontmanteld .

“War on drugs”

“Het drugsondersteuningsteam van de Antwerpse lokale politie werd speciaal voor de strijd tegen drugs opgericht en heeft op enkele maanden tijd uitstekende resultaten geboekt.” zei een zichtbaar tevreden De Wever. Hij had ook lovende woorden voor het Antwerpse parket. “Ik heb de indruk dat het parket van Antwerpen deze drugszaken goed opvolgt.” aldus De Wever.

Op de vraag of het tijdelijk sluiten en verzegelen van drugscafés een efficiënte aanpak is, antwoordde De Wever bevestigend. “Wanneer die cafés nadien terug opengaan en er opnieuw strafbare feiten worden vastgesteld dan zullen die cafés terug gesloten worden.” zei hij.

Economische oorlog

Volgens de Antwerpse burgemeester is de “War on drugs” eerder een economische oorlog. “Door het systematisch sluiten van drugscafés en het oppakken van drugsdealers maken we het de drugshandelaars lastig. Hierdoor begint men in het drugsmilieu stilaan te beseffen dat het moeilijk wordt om in Antwerpen zaken te doen.” legde De Wever uit. Volgens verschillende bronnen heeft de Antwerpse War on Drugs intussen al een verschuiving van de drugshandel naar steden zoals Charleroi en Luik veroorzaakt.

Drugsondersteuningsteam (DOT)

Het drugsondersteuningsteam van de Antwerpse lokale politie bestaat uit 40 politieagenten onder leiding van een commissaris. Het werd in september van vorig jaar opgericht. Het DOT werkt uitsluitend aan drugszaken en verleent daarbij ondersteuning aan de wijkwerking, de interventie en de lokale recherche van de Antwerpse politie. 

Burgemeester Bart De Wever op nieuwjaarsreceptie N-VA Borgerhout