Belgische agenten naar Ecuadoraanse rechtbank

BORGERHOUT - De aanwezigheid van twee agenten van het Belgische federaal parket in Ecuador werd door parketwoordvoerster Leen Nuyts aan Borgerhout.tv bevestigd. “Op vraag van Ecuador zijn twee agenten van het federaal parket op rogatoire commissie naar dat land vertrokken. Ze zullen er deze week getuigen tijdens het proces tegen de moordenaar van Borgerhoutenaar Joeri Lema.”  verduidelijkte Nuyts.

10 jaar geleden vermoord

Lema (34) werd 10 jaar geleden in Ecuador overvallen en vermoord. Hij maakte toen een twee jaar durende fietsreis doorheen Latijns-Amerika. In Recinto El Negrillo, een gehucht op 200 kilometer van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito, werd hij in juli 2003 door de twee jonge broers Alfredo en Francisco Cajas overvallen. Lema verzette zich en werd zonder pardon afgemaakt.

Rogatoire commissie

Een getuige had alles zien gebeuren en identificeerde de daders. Toch deed de plaatselijke politie acht jaar lang niets om hen in te rekenen. In oktober 2011 trok een delegatie van het Belgische federaal parket op rogatoire commissie naar Ecuador en amper drie dagen later werd de jongste broer Alfredo gearresteerd. Mededader Francisco was intussen overleden. Maar enkele weken later werd Alfredo door een Ecuadoraans rechter vrijgelaten omdat hij dacht dat het om een persoonsverwisseling ging. Toen uiteindelijk bleek dat het toch om de juiste verdachte ging, was hij al gevlucht.

Opnieuw gearresteerd

Omdat het dossier volgens Ecuadoraans recht op 20 juli 2013 zou verjaren, zette het Belgische federaal parket met de hulp van de Belgische ambassade in Quito de voorbije zes maanden opnieuw zware druk op de zaak. Met succes want een maand geleden werd Alfredo Cajas tijdens een speciale politieoperatie in het noorden van het land, dicht bij de grens met Colombia, opnieuw gearresteerd.

Terug naar Ecuador

De nieuwe rogatoire commissie die nu Ecuador aanwezig is, bestaat uit dezelfde agenten van het federaal parket van Antwerpen die in 2011 voor de doorbraak in de arrestatie van Alfredo Cajas zorgden. In België hoopt men dat dankzij hun aanwezigheid en hun getuigenis tijdens het proces de moordenaar van Joeri Lema eindelijk gestraft zal worden. 

Federaal parket getuigt op proces tegen moordenaar van Joeri Lema