Naast samentuinen nu ook samenhuizen!

BORGERHOUT - Isabel uit Borgerhout zoekt een woning. Liefst in het kader van 'samenhuizen'. Hiermee verminder je aanzienlijk de huurkost van je woning.

'Samenhuizen' is een vorm van vrijwillig samenleven in een woongemeenschap. Deze term ontstond in Gent en verspreidt zich nu ook in Antwerpen. Wellicht omdat de huurprijzen in Antwerpen er niet goedkoper op zijn geworden. De Vlaamse Huurdersbonden spreken zelfs van “onbetaalbare huurprijzen” in hun jaarrapport. Dergelijk initiatief van vzw Samenhuizen kan hiervoor een oplossing bieden.

Antwerpen en Borgerhout hebben veel mooie en grote huizen. Borgerhout is evenwel het dichtsbebouwde district van Antwerpen waardoor voor bijbouwen amper plaats is. En omdat de gezinnen en de huishoudens verkleinen, ontstond de trend en in sommige gevallen de noodzaak om met andere andere gezinnen of individuen samen te gaan wonen. Zo kan je goedkoper een huis huren of kopen.

Samen op kot?

Samenwonen met niet-gezinsleden doet automatisch denken aan het leven van een student op kot. Maar ook na de studententijd blijven sommigen een woning delen. Uit een studie van het Kenniscentrum ILIV blijkt intussen dat bijna één op drie mensen het ziet zitten om samen te wonen met onbekende mensen. 

Meer informatie op:  www.samenhuizen.be.