Vredig wijkfeest in Borgerhout maar schermutselingen in de stad (video)

 

BORGERHOUT/ANTWERPEN - Voorbije woensdag vond op het Moorkensplein in Borgerhout een groots wijkfeest plaats. Het was een reactie van de buurt op een door het stadsbestuur aanvankelijk toegelaten betoging van het extreem-rechtse N-SA  op het Moorkensplein diezelfde dag. Uiteindelijk werd die toelating ingetrokken.

Felle schermutselingen

Het N-SA mocht wel in een café op de Grote Markt in het centrum van Antwerpen een toespraak houden. Bij het verlaten van dat café werden drie N-SA leden door een aantal personen belaagd. Er werd gegooid met bier èn met bierglazen. Bij de schermutselingen geraakte twee politie-inspecteurs lichtgewond. Enkele tientallen politieagenten maakten een einde aan de confrontatie door de drie N-SA-leden in ijltempo te evacueren. Er werden 4 mensen aangehouden : 2 bestuurlijk en twee gerechtelijk.

Opmerkelijk initatief

De N-SA’ers kregen de raad om Antwerpen te verlaten en om zeker niet naar het Moorkensplein in Borgerhout af te zakken. Want daar was op dat ogenblik het door honderden mensen bijgewoond wijkfeest “Borgerhoudt van Iedereen” volop aan de gang. Dit opmerkelijk initiatief heeft een negatief gegeven omgebogen in een positief volksfeest voor heel Borgerhout. Een feest dat voor velen voor herhaling vatbaar is.