Jaar cel voor aanstoker rellen Borgerhout

vr 26 apr 2013 - 15:02 -- paulvg

ANTWERPEN/BORGERHOUT - Hicham C. (31) die lid was van het intussen ontbonden Sharia4Belgium sprak in september vorig jaar een paar honderd jonge moslims toe op de Drink in Borgerhout. Zij demonstreerden daar tegen de omstreden Amerikaanse anti-islamfilm "Innocense of muslims".  

Toen een harde kern naar de Turnhoutsebaan wilde trekken, geraakten de gemoederen verhit en greep de politie in. De agenten werden bekogeld met voorwerpen en er werden vernielingen aangericht. De politie verrichtte toen 230 bestuurlijke aanhoudingen. Vier dagen later werd ook Hicham C. opgepakt.

Oproep tot haat

Tijdens het proces stelde de procureur dat Hicham C. in zijn toespraak van 15 september  opruiende en discriminerende taal gebruikte. Zo noemde hij niet-moslims ‘de afstammelingen van varkens en apen tegen wie ten strijde moest worden getrokken'.

Enkele dagen daarvoor was  Hicham C. met een eigen filmopname te zien op de website van Sharia4Belgium. Daarin stelde hij de Amerikaanse film als een "aanval" op de profeet Mohammed voor en riep hij moslims op tot vergeldingsacties tegen niet-moslims.

De correctionele rechtbank heeft Hicham C. nu veroordeeld voor het aanzetten tot haat of geweld tegenover niet-moslims. De man daagde niet op voor zijn proces. Volgens verschillende bronnen zou hij zich in het door burgeroorlog geteisterde Syrië bevinden.