Afwijzende reacties op debat-alternatief van N-SA

za 23 mrt 2013 - 10:48 -- paulvg

 

BORGERHOUT - Peter Mertens, de nationaal voorzitter van PVDA+, zegt dat het N-SA voorstel voor een debat in plaats van een manifestatie op het Moorkensplein niet ernstig is. Hij is in elk geval  niet van plan om het kopstuk van het N-SA een forum te geven. Mertens voegt er aan toe dat het niet aan hem is maar wel aan de buurtbewoners die bepalen hoe hun 1 mei-feest op het Moorkensplein zal verlopen.

Buurtfeest

De organisatoren van het “buurtfeest van solidariteit en verbondenheid” op 1 mei in Borgerhout reageren in een bericht op Facebook afwijzend op het voorstel van het N-SA. “In Borgerhout is geen plaats voor racisme. Onze gastvrijheid kent ook grenzen”, staat in het bericht.

“In korte tijd hebben zich meer dan 1.500 deelnemers gemeld”, zegt initiatiefnemer Mark De Quidt. “Dit succes is N-SA niet ontgaan; bij hun acties in het verleden hadden ze amper deelnemers. Dus nodigen ze zichzelf uit op het feestje en zetten zich alvast op het podium. Je moet maar lef hebben.”

De Quidt wijst erop dat het feest niet door een partij wordt georganiseerd en louter dient om 'met muziek, eten en drinken te gaan voor een vreedzame buurt waar plaats en respect is voor iedereen'.

Politieke reacties

De Borgerhoutse districtsraadsleden Thomas Heiremans (Open VLD) en Nahima Lanjri (CD&V) hebben in afzonderlijke persmededelingen hun ongenoegen uitgesproken over de aangekondigde en door het stadsbestuur toegelaten N-SA betoging op 1 mei op het Moorkensplein.  

Ze zijn ook niet te vinden voor een debat op het openbaar domein op het Moorkensplein zoals het N-SA voorstelt.

Toelatingen

Intussen is het nog steeds onduidelijk of Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn toestemming voor de geplande N-SA-manifestatie zal intrekken. Het is ook nog niet duidelijk of het buurtfeest zal mogen plaatsvinden op het Moorkensplein op 1 mei.

Lees hier de persmededelingen van Open VLD en CD&V.