N-SA wil debat in plaats van betoging op Moorkensplein

vr 22 mrt 2013 - 18:04 -- paulvg

 

BORGERHOUT/ANTWERPEN – Een week geleden kreeg het extreemrechtse Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) toestemming van het stadsbestuur om op 1 mei te betogen op het Moorkensplein tegen de deelname van de PVDA+ aan het bestuur in Borgerhout. Lokale politici vrezen dat deze demonstratie tot onlusten kan leiden. Buurtbewoners riepen via facebook de Borgerhoutenaren op tot een groot wijkfeest.

Het recente voorstel van het N-SA om zijn geplande betoging te vervangen door een debat met PVDA+ kopstuk Peter Mertens tijdens dat volksfeest is volgens het Borgerhoutse districtsraadslid Nahima Lanjri (CD&V) ook niet aanvaardbaar.

In een persbericht laat ze vandaag weten dat ze de bezorgdheid van de omwonenden, de winkeliersvereniging, UNIZO en vele andere Borgerhoutenaren deelt.  “Ik wil de burgemeester daarom vragen om bij zijn definitieve beslissing rekening te houden met het hoog risicogehalte dat deze betoging van het N-SA met zich meebrengt, wanneer ze toegelaten wordt in Borgerhout. Ik vraag hem daarom zijn advies om te draaien tot een verbod op een betoging in Borgerhout op 1 mei.” staat in het persbericht.

Nieuwe veiligheidsanalyse?

De Antwerpse politie gaf aan burgemeester Bart De Wever (N-VA) voor de N-SA betoging  een voorlopig positief advies. “Gezien de commotie rond deze betoging de veiligheidsanalyse ervan kan beïnvloeden, is het niet uitgesloten dat de politie aan de burgemeester een ander advies geeft.” Dat  verklaarde Philippe Beinaerts, de woordvoerder van De Wever, aan Borgerhout.tv.