‘Boomcowboys’ testen scheve boom in Te Boelaerpark (video)

wo 20 feb 2013 - 18:53 -- paulvg

BORGERHOUT/DEURNE - Aan de rand van het Te Boelaerpark is een grote beuk  aangetast door de reuzenzwam. Deze ziekte bedreigt de stabiliteit van deze boom die nu al redelijk scheef staat. Omdat de stad de beuk zo lang mogelijk wil behouden, heeft de groendienst de stabiliteit van de boom vandaag laten onderzoeken door middel van een trekproef.

Met een zware lier en een trekkabel wordt de kracht van een storm op de boom nagebootst. Gevoelige sensoren op de stam en de wortels geven dan aan hoeveel kracht van rukwinden op piekmomenten de boom kan verdragen.

Voor deze test deed de stad Antwerpen beroep op een gespecialiseerde firma. Boomspecialiste Katrien Hermans zegt aan Borgerhout.tv dat de resultaten van de testen van vandaag redelijk meevallen. “We moeten nu alles berekenen en vergelijken met theoretische modellen. Dan pas kunnen we vertellen of de boom stabiel is of niet.”

Paul Helsen van de Groendienst van Antwerpen volgde de operatie ter plaatse op. Of hij soms ook tot zo hoog in de bomen van het park kruipt, antwoordt hij ontkennend. “Dat is specialistenwerk en voor mij zeker en vast veel te hoog.” zegt hij al lachend.