Stad en district zoeken samen oplossing voor Moorkensplein (video)

wo 13 feb 2013 - 17:45 -- paulvg

ANTWERPEN/BORGERHOUT - De stad Antwerpen en het district Borgerhout hebben afgesproken om samen op zoek te gaan naar de beste oplossing voor de heraanleg en de uitbreiding van het Moorkensplein in Borgerhout. Dat verklaarde de voorzitter van het district Borgerhout Marij Preneel (Groen) aan Borgerhout.tv na een gesprek met de Antwerpse schepen voor Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) op diens kabinet.

Over het Moorkensplein was het voorbije weekend heibel ontstaan nadat de Antwerpse schepen voor Stadsontwikkeling in een krantenartikel de uitvoering van de oorspronkelijke plannen voor het Moorkensplein in vraag stelde. Zowel het districtsbestuur als een groep bewoners van het plein waren hierover verbijsterd en uitten felle kritiek. Deze woensdag vond hierover een gesprek plaats tussen de stad en het district.

 “De buurt heeft zich heel snel gemobiliseerd dit weekend, maar ik denk dat we ze kunnen geruststellen dat we nu opnieuw aan tafel zitten en dat we samen zoeken naar de beste oplossing.” verklaarde districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) na het gesprek met de N-VA-stadsschepen.

Opnieuw naar de tekentafel

“We hebben met Rob Van de Velde een constructief gesprek gehad. We hebben afgesproken dat we zo snel mogelijk beginnen aan fase 1. Dat is de heraanleg van het Moorkensplein rond het oude districtshuis. Daarvoor moet wel eerst opnieuw naar de tekentafel gegaan worden om de mobiliteitskwestie op te lossen.” zei Preneel.  

Op zoek naar alternatieven

Over de heibel van het voorbije weekend rond fase 2, de uitbreiding van het Moorkensplein waarvoor zeven huizen afgebroken moeten worden, zei Preneel dat de stad alternatieven wil onderzoeken. “Ze willen de bestaande plannen tegen het licht houden en alternatieven zoeken om het politiekantoor en het administratief centrum te behouden. Die alternatieven worden onderzocht en zullen aan het district en aan de buurt voorgelegd worden.” legde ze uit.

De Borgerhoutse districtsvoorzitter zei dat ze heel blij is dat de stad net als zij de intentie heeft om hiermee door te gaan. “Wij staan open voor alternatieve plannen, maar de 8.000 vierkante meter open ruimte die we willen creëren in het centrum van Borgerhout moet er voor ons absoluut komen.” onderlijnde ze.

Geen gedwongen onteigening

Preneel bevestigde dat de weigering van de gezusters Aerts om hun woning op te geven voor de uitbreiding van het Moorkensplein een probleem is. “Daar zal rekening mee worden gehouden in de nieuwe scenario’s. Ik denk dat wij als district daar absoluut geen probleem mee hebben. Wij willen ook dat ook voor hen er de best mogelijke oplossing komt.”

Op de vraag of er groen komt op het Moorkensplein antwoordde Preneel dat er zeker en vast een project komt rond het Moorkensplein. “En ik hoop dat er heel veel groen bij is”.