Moorkensplein: “Verhuizen betekent ons einde” (video)

di 12 feb 2013 - 07:49 -- paulvg

BORGERHOUT - Voor de heraanleg en de uitbreiding van het Moorkenplein moeten zeven huizen onteigend en afgebroken worden. Ook het huis van de 81-jarige Adrienne en de 86-jarige Godelieve Aerts. Aan Borgerhout.tv vertelt Adrienne dat ze het niet eerlijk vindt. Dat het een schande is en dat ze verhuis niet zullen overleven. 

De familie Aerts woont al meer dan 80 jaar in Borgerhout. In de Maréestraat, naast het Moorkensplein. Hun huis  moet volgens de uitbreidingsplannen van dat plein onteigend en afgebroken worden. Net zoals zes andere huizen. Het lokale bestuur zegt dat dit project in Borgerhout breed gedragen wordt dankzij een georganiseerd inspraaktraject. Maar daar werden de stemmen van de zussen Aerts nooit gehoord. 

“Verhuizen? Het hele huis leegmaken, de rompslomp die er komt bij kijken. Dat gaat niet. Dat gaat écht niet. Ik denk niet dat wij dat zouden overleven.” Ze schudt het hoofd. “Ik hoop dat ze het zullen begrijpen”, zucht Adrienne. “Ik zie het niet zitten om op een andere plek opnieuw te beginnen. Waar moeten wij naartoe? Mijn zus is gehandicapt, ze heeft een rolator nodig om te kunnen stappen.”

De familie Aerts is volledig vergroeid met Borgerhout en haar geschiedenis. Vader Frans Aerts was politieagent in Borgerhout tijdens de Tweede Wereldoorlog en lid van het verzet. Hij werd in dit huis opgepakt en stierf later in een Duits concentratiekamp. Zijn naam prijkt op een gedenkplaat aan de gevel van het districtshuis van Borgerhout.

“Het is een schande dat ze ons willen wegdoen.” zegt Adrienne Aerts. “De onderlinge sfeer tussen de mensen die moeten verhuizen is goed. Maar er is een andere groep die wil dat we weggaan.”, voegt ze er aan toe. Sommige politici en buurtbewoners zeggen dat dit moet voor het algemeen belang. Hiermee  drijven deze plannen een wig tussen de Borgerhoutenaren. Tussen een groep die meer groen wil en een minderheid die weigert te verkassen.

Burgemeester Patrick Janssens die vorig jaar in een interview zei dat deze onteigening op de grens is, kwam ook wel eens bij haar langs. “Ik heb toen tegen de burgemeester gezegd dat het een schande is. En dat was het dan.” vertelt Adrienne. Of hij haar heeft kunnen overtuigen? Ze schudt het hoofd. “Niemand kan me overtuigen!”

Borgerhout.tv vraagt sinds vorige vrijdag aan districtsvoorzitter Marij Preneel een reactie op de mogelijke wijziging van de plannen rond het Moorkensplein. Zonder resultaat.