Commotie rond Moorkensplein (video)

ma 11 feb 2013 - 12:52 -- paulvg

BORGERHOUT – Een groep buurtbewoners van het Moorkensplein heeft zondag in café Mombasa vergaderd over de mogelijke wijziging van de plannen voor de heraanleg en de uitbreiding van dat plein. Journalisten waren niet welkom maar woordvoerder Gert Demuys zei na de vergadering dat deze groep bewoners vooral gechoqueerd is door het mogelijk terugschroeven van de bestaande plannen. “Wij willen van het huidige bestuur weten wat er overblijft van de plannen die door het vorige bestuur beslist zijn.” zegt hij.  

Het is een legitieme bezorgdheid en vraag van een groep buurtbewoners. Aan Rob Van de Velde, de schepen van Stadsontwikkeling van de Stad Antwerpen, vroegen we dan ook tekst en uitleg. “Het huidige project kan in zijn huidige vorm wellicht niet doorgaan omdat sommige buurtbewoners hun huis niet willen verkopen.” verklaart Van de Velde.

Deze huizen, zeven in het totaal, zullen volgens de oorspronkelijke plannen gesloopt worden om het plein uit te breiden. Bevreesd voor een onteigening hebben vijf bewoners hun huis aan de stad verkocht: kostprijs 1.6 miljoen euro.

Bejaarde zussen willen niet weg

De anderen, zoals de bejaarde Adrienne Aerts, willen hun huis niet verkopen. "Ik denk dat wij dit niet zullen overleven indien wij hier weg moeten gaan.” verklaart ze in een interview met  Borgerhout.tv.

Met deze legitieme bekommernis van ook deze buurtbewoners  en vooral de mogelijkheid dat wegens hun weigering om te verkopen het project vastloopt, hebben de vorige besturen wellicht onvoldoende rekening gehouden.

“Ik ben niet van plan om deze mensen uit hun huis te gaan duwen en ik denk dat dit ook niet het plan is van het districtsbestuur van Borgerhout.” zegt N-VA schepen Rob Van de Velde.

Over de aanvankelijk plannen, waarvan de kostprijs op 17 miljoen euro geraamd wordt, en de eventuele bijsturing ervan zullen het stadsbestuur en het district Borgerhout deze week gesprekken voeren.