Ex-asielzoekster geeft boek aan Bart De Wever (video)

wo 6 feb 2013 - 18:49 -- paulvg

ANTWERPEN - Klaudia Raczova is een 27-jarige Hongaarse Roma die in Belgische asielcentra vijftien jaren van onzekerheid, angst, en terreur meemaakte. Tot een groepsverkrachting aan toe. Ze schreef er een aangrijpend boek over dat ze aan Bart De Wever overhandigde.

Op haar 27ste heeft Klaudia Raczova meer meegemaakt dan u tijdens een heel leven. Samen met journalist Raf Liekens schreef Klaudia neer hoe ze als kind eerst in Nederlandse asielcentra terechtkwam, en dan dertien jaar lang van het ene Belgische asielcentrum naar het andere verhuisde.

Het levensverhaal van Klaudia Raczova is aangrijpend hard. De terreur van de stiefvader die haar haat, hangt als een extra schaduw over dat grijze verhaal. De groepsverkrachting waarvan ze op haar vijftiende het slachtoffer wordt, lijkt in een levensverhaal als een helletocht slechts de zoveelste klap.

Weinig mensen hebben zo'n weerzinwekkende jeugd in de kleren zitten, maar haar doorzettingsvermogen levert nu eindelijk wat op. Niet alleen staat Klaudia op het punt Belg te worden, als inwoonster van Berchem werd ze deze week door burgemeester Bart De Wever officieel  ontvangen op het Schoon Verdiep.

De Wever onder de indruk

Bart De Wever zei achteraf dat hij sterk onder de indruk was van het gesprek met Klaudia. “Ze kwam als asielzoekster naar hier en heeft niets cadeau gekregen in het leven. Desondanks is ze steil bergop gefietst. En vandaag zie je een prachtige jonge dame die perfect geïntegreerd is, perfect Nederlands spreekt, werk heeft en een bijdrage aan de samenleving levert. Wel, dit is een voorbeeld dat kan strekken.” verklaarde De Wever. Hij voegde er aan toe dat zo’n ontmoetingen zeer nuttig zijn voor beleidsmakers. 

"Het meisje zonder identiteit" van Klaudia Raczova en Raf Liekens, uitgeverij Manteau