Burgemeester Bart De Wever kondigt samenscholingsverbod af in Borgerhout

ANTWERPEN/BORGERHOUT – Vanaf zaterdagmiddag 12u00 tot middernacht geldt op en rond de Turnhoutsebaan een samenscholingsverbod. Dat besliste de Antwerpse burgemeester Bart De Wever na een oproep op Facebook tot een protestbetoging nu zaterdag tegen de publicatie van een stripverhaal over de profeet Mohammed.

In een persbericht van burgemeester De Wever staat dat de initiatiefnemers voor deze manifestatie geen enkele toelating hebben aangevraagd. “Het zou dus gaan om een illegale betoging, die niet zal worden getolereerd.”

De oproep om zaterdag op de Turnhoutsebaan in Borgerhout te betogen, circuleert op de sociale netwerksite Facebook. Volgens het persbericht van burgemeester De Wever is deze oproep intussen verder verspreid door voormalige leden van Sharia4Belgium, en door een aantal mensen die bij vorige betogingen al werden aangehouden.

“Om de politie toe te laten de situatie goed in de hand te houden en om te voorkomen dat de veiligheid en de eigendommen van de buurtbewoners in gevaar komen, heeft burgemeester Bart De Wever beslist om een samenscholingsverbod af te kondigen.” zegt het persbericht.

De Wever verwijst hierbij naar het nieuwe bestuursakkoord voor Antwerpen waarin een nultolerantie staat voor religieus fanatisme en geweld. “Het is duidelijk dat een illegale manifestatie tegen de vrijheid van meningsuiting om godsdienstige redenen onder deze noemer valt.” voegt hij er aan toe.

In het bericht staat ook dat dit samenscholingsverbod de politie en het stadsbestuur toelaat om eventuele herrieschoppers niet alleen op te pakken, maar ook te sanctioneren via de bekende combitaks en de GAS-boetes.

Het samenscholingsverbod geldt van zaterdagmiddag 12 januari van 12u tot middernacht, in het gebied tussen de Sint-Elisabethstraat, Korte Zavelstraat, Handelstraat, Onderwijsstraat, Pothoekstraat, Vlagstraat, Guldensporenstraat, Statielei, Turnhoutsebaan, Carnotstraat en Dambruggestraat.

Aanleiding voor deze protestbetoging is een stripverhaal rond de profeet Mohammed in het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.