Bestuursakkoord Antwerpen : Borgerhout verliest initiatiefrecht wijkcirculatieplannen (video)

di 11 dec 2012 - 00:00 -- paulvg

 

ANTWERPEN/BORGERHOUT - Toekomstig burgemeester Bart De Wever heeft samen met de onderhandelaars van de drie Antwerpse coalitiepartijen N-VA, Open VLD en CD&V het nieuwe bestuursakkoord 'Respect voor A' voorgesteld. Tijdens de persconferentie zei De Wever aan Gazet van Borgerhout dat de districten het initiatiefrecht voor de lokale wijkcirculatieplannen verliezen en 47 miljoen euro bijkomende middelen krijgen.

Vraag is of dit de toekomstige samenwerking tussen het stadsbestuur en dat van Borgerhout zal beïnvloeden. Politicoloog Dave Sinardet concludeert alvast dat er van een echte decentralisatie geen sprake is.

Voor de toekomstige werkrelatie tussen Borgerhout en het stadsbestuur ziet Sinardet een aantal hindernissen. Hoewel toekomstig burgemeester Bart De Wever zijn mening heeft over de deelname van PVDA+ aan het districtsbestuur van Borgerhout, wil hij met de democratisch verkozen coalitie van dit district samenwerken.

Onderhandelaar Marc Van Peel (CD&V) hoopt dat het belang van de burger zal doorwegen. Verder zegt hij : “Ik denk dat de gewone Borgerhoutenaar ooit zal bevrijd moeten worden van dit bestuur”

Volgens onderhandelaar Annemie Turtelboom (Open VLD) staan de problemen met Borgerhout in de sterren geschreven. “... daar zal het districtsbestuur in Borgerhout zelf ook een grote verantwoordelijkheid dragen : wil men naar een vechtsituatie gaan met de stad of wil men naar een samenwerking situatie gaan met de stad… daar zal veel van afhangen.”