Bestuursakkoord Borgerhout : gemengde gevoelens bij N-VA, CD&V en Open VLD (video)

vr 7 dec 2012 - 18:00 -- paulvg

 

BORGERHOUT - In Borgerhout hebben het kartel SP.A-Groen, PVDA+ en een onafhankelijk districtsraadslid hun bestuursakkoord voorgesteld. Intussen wordt er druk gespeculeerd over de toekomstige werkrelatie tussen het stadsbestuur met N-VA in de meerderheid en deze progressief linkse coalitie zonder N-VA in Borgerhout.

De nieuwe bestuurscoalitie van Borgerhout wil met dit akkoord vanaf januari volgend jaar het bestuur van de voorbije zes jaar verderzetten. Rond vijf grote thema’s zoals pleinen en parken, publieke voorzieningen, armoedebestrijding, burgerparticipatie en mobiliteit.

Met onder andere een autovrij Moorkensplein. Een positie die haaks op die van N-VA staat. Zowel in Borgerhout als op stadsniveau. Tegelijkertijd zit N-VA in Borgerhout in de oppositie terwijl N-VA in de stad aan de macht is. Een lastige verhouding. Marij Preneel (Groen), de toekomstig voorzitter van het District Borgerhout, hoopt evenwel op een constructieve relatie met N-VA.

Een constructieve houding dringt zich op want tussen Bart De Wever en de Borgerhoutse coalitiepartner PVDA+ is het water onmetelijk diep. Hoewel Zohra Othman, die in Borgerhout voor PVDA+ schepen voor Jeugd wordt, zich dreigende taal vanwege Bart De Wever herinnert, pleit ook zij voor een constructieve samenwerking.

Maar de eerder afwijzende reactie van N-VA Borgerhout op het nieuwe bestuursakkoord lag voor de hand. Een gezamenlijk persbericht van N-VA, CD&V en Open VLD meldt gemengde gevoelens over het akkoord. Deze partijen stellen ‘met spijt vast dat veiligheid niet tot de prioriteiten van het nieuwe districtsbestuur behoort’. Ook over de plannen rond mobiliteit wordt met geen goed woord gerept. “Ze maken dezelfde fout als voorheen”, zegt het persbericht.