Slachtoffers overval Zeeman-winkel zwaar aangeslagen maar terug aan het werk (verslag)

wo 24 okt 2012 - 11:00 -- paulvg

BORGERHOUT – In de Zeeman op de Turnhoutsebaan vond gisteren na sluitingsuur een gewapende overval plaats. De vier werkneemsters van de winkel werden onder bedreiging van een mes door twee mannen aan handen en voeten vastgebonden. De kluis en de kassa werden leeggeroofd. De daders konden ontkomen. De vier slachtoffers zijn zwaar aangeslagen maar gingen vandaag terug aan het werk.

Een dag later schuiven de klanten zoals gebruikelijk aan in de goedkope textielzaak. Achteraan in de winkel staan de slachtoffers van de gewapende overval bij elkaar. Aan hun gezichten is te merken dat ze nog steeds zeer sterk onder de indruk zijn van de gewapende overval van gisteren. Iemand van het management van Zeeman luistert en praat met hen. Er klinken begrijpende en bemoedigende woorden. Eén van de slachtoffers zucht. Een ander slachtoffer leunt met haar rug tegen de muur. Ze kijkt stilletjes en bedeesd voor zich uit. De gewapende overval van gisteren heeft duidelijk sporen achtergelaten.

Bedreigd en vastgebonden

De overvallers zijn dan ook driest te werk gegaan. Toen rond 18u00 de laatste klanten Zeeman verlaten hadden, vroeg één van de vier werkneemsters aan twee mannen om de zaak ook te verlaten. Eén van de twee mannen haalde plots een mes boven en gebood de vier vrouwen naar de bureelruimte met de kluis te gaan. Daar werden drie werkneemsters aan handen en voeten vastgebonden. De vierde vrouw moest de kluis en de kassa openen en het geld erin afgeven.

Ook persoonlijke bezittingen gestolen

De andere overvaller doorzocht de handtassen en persoonlijke spullen van de werkneemsters. Hij nam onder andere een iPod en een gsm en trok ook de ring van de vinger van één van de vrouwen. Tenslotte moest ook de vierde vrouw op de grond gaan liggen en werd ze ook aan handen en voeten vastgebonden. De daders sloten de deur en verlieten de winkel in een onbekende richting.

Politie één minuut na oproep ter plaatse

Kort daarna konden de slachtoffers mekaar bevrijden en de politie verwittigen. Deze was zeer snel ter plaatse. Onmiddellijk werd heel de winkel doorzocht. Het labo van de federale gerechtelijke politie verrichtte een sporenonderzoek. Bruikbare camerabeelden worden nu door de lokale recherche onderzocht. Geen van de werkneemsters raakte gewond. Ze werden opgevangen door de dienst slachtofferhulp van de politie.