Aanhouding vermoedelijke aanstoker van rellen Borgerhout bevestigd

ma 24 sep 2012 - 10:00 -- paulvg

ANTWERPEN/BORGERHOUT - De raadkamer in Antwerpen heeft maandagnamiddag de aanhouding van de 30-jarige Hicham C. bevestigd. Dit lid van Sharia4Belgium wordt ervan verdacht één van de aanstokers van de rellen in Borgerhout te zijn.

Hicham C. was aanwezig op de Drink in Borgerhout op 15 september, waar een betoging plaats vond tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Hij citeerde er koranverzen en riep zijn toehoorders op de eer van de profeet te verdedigen. Hij werd toen gedurende enkele uren bestuurlijk aangehouden. Enkele dagen later werd Hicham C. na een huiszoeking door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van het aanzetten tot haat of geweld jegens niet-moslims.

BEROEP

Walter Damen, de advocaat van Hicham C., gaat in beroep tegen de verlenging van de aanhouding van zijn cliënt. Damen vindt dat het dossier onvoldoende elementen bevat. Volgens hem gaat het hier over een dossier waarin de grens tussen vrije meningsuiting en een strafbaar element afgetoetst moet worden. “Want in onze huidige mediamaatschappij is het zo gemakkelijk om iets op Youtube te zetten.” argumenteert Damen.

Gezien het aangetekende beroep verschijnt zijn cliënt binnen de vijftien dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling.