"Reuzenpolitie" voorkomt rellen in Borgerhout (video)

za 15 sep 2012 - 18:00 -- paulvg

BORGERHOUT – Onze reportage gaat uiteraard over de demonstratie van moslimjongeren zaterdag in Borgerhout. Maar ook over de succesvolle 300ste reuzenstoet die dezelfde dag door de straten trok. Dankzij het kordate optreden van de Antwerpse politie werden rellen voorkomen en werd die reuzenstoet niet gehinderd. Sommige Borgerhoutenaren noemden de Antwerpse politie die dag voor één keer “reuzenpolitie”.

Eerst naar de demonstratie dus. Vrijdag was er een sms-bericht verspreid waarin werd opgeroepen om aan de Drink te betogen tegen de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'. Ongeveer 200 jongeren gaven hier gehoor aan. Toen de demonstranten de Turnhoutsebaan wilden optrekken, greep de politie in. De hele groep manifestanten werd door de politie ingesloten en één voor één bestuurlijk aangehouden. In het totaal werden 230 personen bestuurlijk aangehouden.

Middenstandsorganisatie Unizo maar ook politici hebben intussen de niet aangevraagde demonstratie afgekeurd. Ze zijn wel vol lof over de kordate aanpak van de politie.

Geslaagde Reuzenstoet

Maar eigenlijk is de 300ste Reuzenstoet van Borgerhout met 1.000 deelnemers en zeker 20.000 toeschouwers het nieuws van de dag. Want voor de verjaardag van de vier Reuzen van Borgerhout werden 50 nieuwe reuzen gemaakt. Door inwoners van Borgerhout, en vooral door veel schoolkinderen. Miss IMS, de reus van het Instituut Maris Stella, werd tot de mooiste reus verkozen.

Een lokale bakker had voor de gelegenheid een reuzentaart van 4 meter op 2 meter gemaakt. En die werd door de winkeliersvereniging van de Turnhoutsebaan gratis aan alle bezoekers aangeboden.

’s Avonds bezochten heel wat mensen het Krugerplein waar verschillende spektakels te zien waren. Met als verrassing een optreden van feeërieke lichtgevende reuzen. En om de 300ste reuzenstoet van Borgerhout definitief af te sluiten was er in de Roma een uitverkocht Reuzenbal met Discobar A Moeder en een Halve Euro. Een mooie afsluiter voor een bewogen maar vooral feestelijke dag in Borgerhout.