Nieuwjaarsdrink District Borgerhout

zaterdag 26 januari 2013 - 16:00 to 18:00

 

BORGERHOUT | Op zaterdag 26 januari is iedereen welkom op de Nieuwjaarsdrink in het Te Boelaarpark. Ergens tussen Jules Verne en Leonardo Da Vinci, die sfeer willen de organisatoren creëren. In Antwerpen kom je dan al snel uit bij de wonderlijke machines van Time Circus. Samen met bevriende artiesten zorgen ze tijdens de Nieuwjaarsdrink voor spektakel.

Misschien kent u Time Circus van ‘Welvaert’, het dubbele ponton en de opvallende maritieme kraan in het Bonapartedok, aan de voet van het MAS? Het is daar dat we Bram Soli (36) ontmoeten. Hij is coördinator van het Antwerpse straattheatergezelschap. “We willen hier tegen april een volledig overdekte ruimte maken”, vertelt hij. “Daarin installeren we dan een kleine bibliotheek, geven we lezingen en houden we een klein gezellig café open. Zoals je ziet is er nog wel wat werk. We bouwen stukje per stukje, omdat we enkel duurzaam en gerecycleerd materiaal gebruiken. Geen probleem, we doen niets liever dan bouwen.”

Van het druppelkraam naar de soepfabriek

De bouwsels van Time Circus hebben de meest originele vormen en ze voorzien altijd een grote groep mensen van eten. “We zijn al vijftien jaar bezig, dus ondertussen hebben we heel wat in stock”, vertelt Bram. “Zo hebben we een gigantische barbecuemachine, die we in elkaar hebben gelast van afgedankte vaten en branders. Er is een heuse soepfabriek, waarmee we de gasten op de nieuwjaarsdrink van gratis soep gaan voorzien. En we hebben de lekkermakerij, een uitschuifbare marktwagen waarin we groentetaarten aanbieden en waar ook onze Bar Provisoire is aan gebouwd. Ik heb uit Congo een heel originele popcornmachine meegebracht, en onze Verwenmachine Druppelkraam is een ronddraaiende bar die voorbij Hot Fat Mama passeert, een gigantische kachel. Maar het is misschien wel onze Juke Box Minerva die het meest in de knutselsfeer past die het district had voorgesteld.”

Straattheater vol knipogen

Time Circus is na vijftien jaar een begrip in het Antwerpse straattheater. Het duurde dan ook niet lang voordat Bram de crème van de Antwerpse straatacteurs wist te verzamelen om het Winterfeest nog leuker te maken. “Het duo Alain Rinckhout en Manoe Frateur zal die avond verschillende typetjes spelen, de slagersfamilie van Boucherie Bacul gaat tijdens een spectaculaire marktact pluchen dieren versnijden als plakjes charcuterie. De collega’s van Circo d’ell Fuego knutselden een toverachtige paardenmolen voor kinderen in elkaar en in de Kinderverhalencarrousel komen kinderen uit het zesde leerjaar van een buurtschool verhalen vertellen. Wie van spektakel houdt, weet dus op 26 januari waar naartoe.”

Nieuwjaarsdrink in Te Boelaarpark op 26 januari

16 uur
 • Feestelijke opening met kopergeschal van fanfare ’t Akkoord. (muziek)
 • Verwelkoming door gastheren Alain Rinckhout en Manoe Frateur. (theater)
 • Les Pompiers ontsteken de vuren. (theater)
 
17 uur
 • De verhalenkaravaan door het Xaveriuscollege. (vertellingen, doorlopend, vanaf 5 jaar)
 • Hand-t-werpen. Wie gooit de hand het verst in de Schelde? (volksspel, doorlopend, vanaf 10 jaar)
 • Boucherie Bacul, een slagersfamilie met een scherp randje. (theater, doorlopend, vanaf 10 jaar)
 • Car o Chieno, koffiemachine. (theater, vanaf 7 jaar)
 • De grootste mini fanfare van De Conciërges. (theater)
 
17.45 uur
 • Nieuwjaarstoespraak door het districtscollege.
 
18 uur
 • Le Temps du Mois, live muziek. (muziek, doorlopend)
 • Dansinitiatie door De Dansmeesters. (theater)
 • Fanfare ’t Akkoord (instrumentaal intermezzo)
 
19 uur
 • De Directeur en zijn Hulpje geven een rondleiding in het park. (theater)
 
20 uur
 • Les Gendarmes laten u blazen voor het huiswaarts gaan. (theater)

Voor de kookkunst zorgt de lekkermakerij, (h)eerlijke voeding in een magisch kader. En ook nog de carrousel van Capitein Gustav, de verenigde toiletmadammen en jukebox Minerva.

Gratis soep zolang de voorraad strekt!